
Invitation til at byde på vision og helhedsplan for Vesterø Havn
Læsø Kommune inviterer hermed interesserede til at byde på en vision og helhedsplan for udviklingen af Vesterø Havn over de kommende 10-20 år.
Om Vesterø Havn
Vesterø Havn er et trafikknudepunkt på Læsø. Det er her, færgen fra Frederikshavn lægger til, og om 3 år bliver det en helt ny, el-drevet færge, som kommer til at anløbe Vesterø Havn. Det er også her, mange lystsejlere vælger at tilbringe en del af deres sommerferie.
Havnen har tidligere også været præget af fiskeri samt de erhverv, der er knyttet hertil, og det er et ønske, at miljøet omkring erhverv og fiskeri bibeholdes. Der skal være plads til, at det er en levende havn med et levende og levedygtigt erhvervsliv.
Det forventes, at der med en ny færge også vil ske ændringer i kajanlæg og eventuelt opmarchområde. Det er tillige et ønske, at det store kombinerede færge- og turistkontor kommer i spil på anden vis, og at der evt. etableres et nyt færge- og turistkontor, gerne tættere på færgerne. Der vil – ud over den nye færge – fortsat være en reservefærge, nemlig den nuværende primære færge, Margrete Læsø.
Fisketorvet blev anlagt for nogle år siden, og der er løbende sket tilretninger, så det burde blive mere indbydende at opholde sig i. Ligeledes indbyder kajkanten fra Fisketorvet til Bødehuset til en væsentligt mere aktiv anvendelse end i dag.
Skråningen ved Hotel Havnebakken og Carlsens Hotel bliver traditionelt brugt som solnedgangsplads. Her nyder både fastboende og turister den flotte udsigt til solnedgangen over Jylland.
Ud over de to hoteller er der i dag små forretninger og restaurant/cafe på selve havnen.
Mål
Målet er at få skabt et sammenhængende miljø fra yderste del af opmarchområdet for færgen hen til og med Bødehuset. Det er i dette område, vi ønsker at udvikle den rekreative anvendelse af havnen, så den bliver indbydende at opholde sig på, og der bliver plads til yderligere spisesteder mv.
Der er et ønske om et levende miljø med fokus på en maritim oplevelse i en hyggelig havn, som byder på flere, forskellige muligheder for at opholde sig på stedet. Som nævnt har solnedgangen traditionelt været en yndet attraktion for såvel fastboende som turister. Derfor må den mulighed gerne understøttes evt i form af en solnedgangsplads eller lignende.
Det er samtidig et mål at få skabt en fysisk, æstetisk og funktionel helhed på havnen og med de nærmeste omgivelser. Strand, vand, natur og fysisk aktivitet er nøgleord.
Tidshorisonten for implementering er, afhængig af tiltag og omfang, 2-10 år.
Læs mere her: Læsø Kommunes Høringsportal