Den tilbagevendende influenza i løbet af vintersæsonen kaldes sæsoninfluenza. Nogen gange kan forekomsten af influenza være markant højere end forventet, og så er der tale om en epidemi. Op til 20 % af befolkningen kan blive ramt af sygdommen under en influenzaepidemi. Hvert år dør i gennemsnit ca. 1.000 personer i Danmark af komplikationer som følge af influenza.

Influenza er en meget smitsom infektion, fordi virus smitter gennem luften og holder sig i luften længe. Du kan derfor blive smittet, selv om du ikke har været i nærheden af den syge. Du kan også blive smittet ved håndtryk og ved berøring af ting, som er forurenet med influenzavirus.

Vaccination mod influenza beskytter de fleste, men ikke alle. Så du kan godt få influenza, selvom du er blevet vaccineret, men sjældent i alvorlig grad. Vaccinen kan ikke i sig selv give influenza.

Ny vaccine hvert år

Der findes forskellige typer influenzavirus, og influenzavirus har desuden den egenskab, at den løbende ændrer sig. Det er derfor, vi ser forskellige typer af influenza år efter år.

Når man laver en vaccine, prøver man at forudse, hvilke typer af influenzavirus der højst sandsynligt kommer i omløb i en given sæson, og her følger Danmark Verdenssundhedsorganisationens (WHO's) anbefalinger.

Fordi influenzatyperne hele tiden ændrer sig, skal du vaccineres hvert år for at være beskyttet. Effekten af en vaccine holder ca. et halvt år, og du er ikke beskyttet mod influenza, fordi du har haft sygdommen før. 

Vaccination nedsætter risikoen

Det er altid en god idé at blive vaccineret, hvis man er i særlig risiko for at blive syg af influenza, også selv om man ikke kan garantere, at vaccinen dækker fuldt ud.

Selvom man føler sig sund og rask, svækkes immunforsvaret naturligt med alderen, og man bliver mindre modstandsdygtig over for smitte. Det mærker man ikke nødvendigvis i dagligdagen. Derfor er man med stigende alder i større risiko for at blive smittet med influenza og mere udsat for at opleve et sværere forløb fx med lungebetændelse eller behov for indlæggelse. 

Tilbud om vaccination til risikogrupper

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du bliver vaccineret, hvis du: 
  • er 65 år eller derover 
  • har visse kroniske sygdomme, fx KOL eller astma 
  • er svært overvægtig med BMI over 40 
  • er gravid og mere end 12 uger henne 
  • har andre alvorlige sygdomme (lægelig vurdering) 
  • er i hustand med svært immunsupprimerede patienter (lægelig vurdering)
Tilhører du en af disse grupper, eller er du førtidspensionist, kan du få vaccinationen gratis fra den 1. november 2019 til den 15. januar 2020. 
 
Vaccinationen kan gives til gravide, der er mere end 12 uger henne, samt til personer med immundefekt og deres husstandskontakter hver vinter i perioden fra den 1. november 2019 til den 28. februar 2020. 
 
Det er også muligt at blive vaccineret mod influenza efter de nævnte tidspunkter, men i så fald er det ikke gratis. Det er vigtigt at blive vaccineret inden influenzasæsonen starter for at opnå den bedst mulige beskyttelse mod sygdommen. 
 

Læs mere på beskytdigmodinfluenza.dk