Også hos Støttecentret Hyggekrogen har hverdagen set markant anderledes ud, siden regeringen mere eller mindre lukkede Danmark ned den 11. marts. Mens selve Hyggekrogen, der normalt er et værested for socialt og psykisk sårbare borgere i Læsø Kommune, har været lukket ned for aktiviteter, er der stadig daglige opgaver, der bliver passet hos de faste borgere med handicaps, der hører ind under Hyggekrogen. De har hver især brug for hjælp og støtte i dagligdagen, og her tre uger efter nedlukningen af Danmark kan Else Henriette Andersen, teamleder ved Hyggekrogen, konstatere, at den øgede en-til-en tid har haft en positiv effekt på disse borgeres ve og vel.

- Der er sket en opblomstring. De nyder at have alenetid sammen med en personale, uden der nødvendigvis er de store planer for, hvad der skal ske. Den ene har for eksempel fået stor appetit på at gå ture og er nærmest ved at slide medarbejderne op på den ene tur efter den anden, mens en af de andre har haft en fest med hyppige ture til legepladsen i Østerby, hvor der er blevet gynget til den store guldmedalje. Også i skoven har der været højt humør i de seneste uger og den fulde opmærksomhed, der har kunne tilbydes, er tydeligt blevet nydt, fortæller Else Henriette Andersen.   

Normalt forløber de faste borgeres hverdag efter faste rutiner med hjemmebesøg og dagbeskæftigelse, mens de sidste tre uger nærmere har haft lidt feriestemning over sig.

- De er naturligvis klar over, at det er en anderledes og alvorlig situation, vi står i med coronakrisen, men samtidig har de altså formået ikke at blive alt for påvirket af det, men tværtimod grebet muligheden for at få det bedste ud af situationen, siger Else Henriette Andersen.

Påskeæg til udsatte borgere

Men mens dagligdagen for borgere med handicaps og fast støtte altså går videre, omend på en lidt anderledes måde, er hverdagen for de øvrige borgere, der plejer at komme i Hyggekrogen, derimod stærkt forandret. De fleste kæmper eller har kæmpet med sygdomme af forskellig karakter, og er derfor ekstra udsatte for coronavirussen. Det betyder, at tiden for det meste foregår i eget hjem. Og selvom de fleste af borgerne stadig har telefonisk kontakt til deres støttepersoner, besluttede teamleder Else Henriette Andersen og to medarbejdere for nylig sig for, at det var blevet tid til en lille påskehilsen. De hoppede derfor i bilen og kørte øen rundt med påskeæg og blomster, der blev lagt ved døren hos Hyggekrogens borgere.

- Jeg tror, det er vigtigt, at vi husker også at vise, at vi tænker på dem i denne tid, der hurtigt kan blive ensom og trist, når man ikke kan hygge sig med de mennesker, man plejer at hygge sig med, siger Else Henriette Andersen.

Hun fortæller desuden, at hun siden gestussen har modtaget en storm af sms’er med taknemmelige hilsner fra borgerne.

- De håber jo ligesom alle os andre, at vi snart kan vende tilbage til hverdagen, som vi kender den, så vi igen kan mødes til et spil og en kop kaffe i Hyggekrogen, siger hun.