Byggeansøgninger skal fremadrettet søges digitalt i Læsø Kommune
Læsø Kommune vil for at sikre en bedre og mere ensartet behandling af alle borgerne i kommunen nu lade alle byggeansøgninger gå igennem den digitale Miljøportal ’Byg og Miljø’
Dette gøres i henhold til digitaliseringskrav og til gældende lovgivning, Bygningsreglement BR18 § 9.
Følgende byggeri kan udføres uden tilladelse, hvis følgende krav er opfyldt:
- Opførelse, ombygning og ændringer af garage, carporte, udhuse, drivhuse, overdækninger og lignende bygninger, når bygningernes samlede areal er højst 50 m².
- Ombygningen eller forandringen må ikke medføre en væsentlig anvendelsesændring.
- Samlet areal af garage, carporte, udhuse, drivhuse, overdækninger og lignende inkl. eksisterende bygninger ikke overstiger 50 m² på grunden.
- Byggearbejder, som kan opføres uden tilladelse, skal overholde byggeretten beskrevet i Bygningsreglement 2018. Kan dette ikke overholdes, skal du søge om byggetilladelse.
- Alle bygningsændringer, som eksempelvis flytning af vægge, ændringer af køkken og bad m.v., kan udføres i enfamilieshuse, rækkehuse eller dobbelthuse uden tilladelse, hvis der ikke sker udvidelse af etagearealet eller væsentlig anvendelsesændring.
Du skal ikke have tilladelse til nedrivning af:
- Garage
- Carporte
- Udhuse
- Overdækninger og øvrige småbygninger med et samlet areal under 50 m².
Gælder ikke for integrerede garager, carporte og udhuse.
Oplysninger til BBR
Husk, at du ved nedrivninger eller opførelser af bygninger, der ikke kræver tilladelse, skal meddele det til Ejendomsdata. Det er dit ansvar, at oplysningerne på din ejendom er registeret korrekt i Bygnings- og Boligregisteret (BBR).
Link til indrapportering af BBR rettelser kan ske via følgende link: https://bbr.dk/ret
Områder, hvor der skal søges digitalt er:
- Byggeri
- Nedrivninger
- Lovliggørelser
- Arrangementer
- Jordflytninger
- Nedsivningsanlæg
- Jordvarmeanlæg
- Solcelleanlæg
- Søer
- Miljøsager
- Plansager
Læsø Kommune opfordrer til at benytte den nye version af Byg og Miljø
Byggesagsgebyr Læsø Kommune:
Takst i 2022: 600 kr. pr. time
Vi kan desværre ikke oplyse en forventet sagsbehandlingstid.
Byggeloven og bygningsreglementet
Byggeloven gælder for opførelse, ombygning og nedrivning af bebyggelsen og har til formål, blandt andet, at sikre sikkerhed og sundhed i byggeriet samt fremme tilgængelighed og klimavenligt byggeri.
Bygningsreglementet er en bekendtgørelse under byggeloven og opstiller konkrete krav til byggeri, som sikrer, at byggelovens formål imødekommes. Bygningsreglementet gælder for de fleste former for bygninger og konstruktioner. Bygningsreglementet angiver ikke hvordan man bygger, men angiver et minimumsniveau for byggeriets egenskaber.
Andre love og regler
Ud over byggeloven og bygningsreglementet kan der være anden lovgivning, som er relevant i forbindelse med byggearbejde.
Det kan være planloven, som blandt andet regulerer byggeri i landzone og i lokalplanlagte området, eller miljøbeskyttelsesloven som blandt andet varetager naturområder, håndtering af regn- og spildevand.
Det er bygningsejer, der har ansvar for at overholde alle relevante love, men du kan få vejledning hos din kommune om hvilke lovgivning, der er relevant i forbindelse med dit byggeprojekt.
Byggemyndigheder og -tilladelser
I praksis er det den enkelte kommune, der behandler byggesager i kommunen og udsteder byggetilladelse og eventuel dispensation.
Kommunen behandler byggesager i henhold til bygningsreglementet, men på visse områder kan kommunen fastsætte strammere eller anderledes regler end bygningsreglementet foreskriver, og det sker ved, at kommunen vedtager en lokalplan.
Der kan også være begrænsninger for, hvad du må gøre ved dit hus eller grund. Den slags begrænsninger fremgår af tinglyste servitutter, også kaldet deklarationer, som fremgår af en udskrift fra tingbogen.
Ansøgning om byggetilladelse skal indsendes digitalt til din kommune via ansøgningsportalen Byg og Miljø. Hvis du på grund af særlige forhold ikke kan anvende det digitale ansøgningssystem, kan du få hjælp hos din kommune. Har du spørgsmål til din byggesag, skal du henvende dig til din kommune.
Obligatorisk byggeskadeforsikring
I forbindelse med ansøgning om byggetilladelse til opførelse af en bolig, skal der foreligge et tilbud på en byggeskadeforsikring. En byggeskadeforsikring løber i 10 år, og er uopsigelig i denne periode. Forsikringen træder i kraft, når byggeriet afleveres til dig som forbruger.
Byggeskadeforsikringen gælder for byggeri, der hovedsageligt skal anvendes til helårsbeboelse.Forsikringen skal tegnes af den professionelle bygherre, når der opføres ny helårsbeboelse eller ombygges eksisterende bebyggelse til ny helårsbeboelse, og hvor ombygningen er væsentlig .
Der er forsikringspligt i de tilfælde, hvor den professionelle bygherre står for hele byggeprocessen og dermed indgår aftalerne med de entreprenører, der skal opføre din bolig. Der vil således være forsikringspligt i de tilfælde, hvor du som forbruger køber både projekt og grund samtidig og i de tilfælde, hvor du som forbruger ejer grunden i forvejen.
Det er den professionelle bygherre, som du har indgået aftale med, der skal tegne en byggeskadeforsikring, også selvom bygherre betinger sig, at du selv skal indgå aftaler med en eller flere nærmere angivne entreprenører om opførelsen af en del af din bolig.
Bopælspligt
Bopælspligt indebærer, at du som ejer af en helårsbolig har pligt til at sørge for, at boligen er beboet mindst 180 dage om året – enten af dig selv eller udlejet til en anden.
Bopælspligten er reguleret i Boligreguleringslovens kapitel 7 om benyttelse af boliger. Grænsen på de 180 dage nævnes ikke i loven, men er praksis på grund af Skatteministeriets regler om skattepligt.
Kommunen fastlægger i lokalplaner, hvilke helårsboliger inden for kommunegrænsen, der har bopælspligt.
Bopælspligten er indført for at undgå affolkning i landdistrikterne, at modvirke dannelse af ”sommerhuskvarterer” i områder, der er tiltænkt til helårsbeboelse samt at forhindre uhæmmet spekulation i boligmarkedet
Undtagelser
Der er dog undtagelser fra reglen om bopælspligt:
- Nybyggede boliger bliver ofte først omfattede af bopælspligt, når de er blevet benyttede til helårsbolig – det vil sige med tilmelding til folkeregistret.
- Bopælspligten gælder ikke, hvis du er ved at sælge din helårsbolig. Du må altså gerne flytte til en anden bolig – også selv om du kommer til at overskride de 180 dage.
- Flexboliger er helårsboliger, hvor kommunen har givet tilladelse til anvendelse som fritidsbolig.
- Kommunen kan også vælge at sløjfe bopælspligten for særlige områder – eller endda for hele kommunen.
Kontakt altid kommunen for at finde ud af, om der er bopælspligt på en bestemt helårsbolig – eller om boligen fx har status som flexbolig.
Digital Fuldmagt: Hvis du skal hjælpe en anden
Hvis du gerne vil hjælpe en anden med at ansøge om bygge- og miljøtilladelser, kan du anmode om Digital Fuldmagt.