Vi har udarbejdet en række kvalitetsstandarder for praktisk hjælp, personlig pleje, madservice m.v. Formålet er, at informere om det politisk fastsatte serviceniveau i Læsø Kommune. Kvalitetsstandarderne beskriver, hvilke indsatser Læsø Kommune kan yde, når hverdagens opgaver bliver vanskelige at klare.
Overordnet har vi en vision om, at den borger, der kan selv, skal selv. Vi fokuserer derfor på forebyggelse og rehabilitering. Vi gør, hvad vi kan for at inddrage frivillige samt modvirke social isolation og ensomhed.
Det er vigtigt for Læsø Kommune, at al hjælp gives på en måde, så borgeren bevarer sin værdighed og selvrespekt samt får mulighed for at opleve en bedre livskvalitet.
I ”Kvalitetsstandarder for Læsø Kommune” findes kvalitetsstandarder for tilbud i Lov om Social Service (SEL) samt Sundhedsloven (SUL).
Kvalitetsstandarderne er vedtaget i Læsø Kommunalbestyrelse den 28. juni 2021.
Kvalitetsstandarderne er gældende fra 01.07.2021.
Venlig hilsen
Kommunalbestyrelsen i Læsø Kommune
Katalog for kvalitetsstandarder:
Behov for hjælp?
Borgeren skal henvende sig til Læsø Kommunes Visitation med sit ønske om hjælp.
Visitator vil komme på besøg og på baggrund af en samtale om borgerens situation og ønsker om hjælp, vil visitator vurdere, hvilken hjælp der kan bevilges. Som udgangspunkt vil borgeren altid få tilbudt hjælpen som et rehabiliteringsforløb.
Visitators afgørelse tager afsæt i de rammer, der gives i SEL, SUL samt Læsø Kommunes serviceniveau, som er beskrevet i kvalitetsstandarderne.
Borgeren får et afgørelsesbrev, der konkret beskriver hvad der er bevilget. Gives der afslag på ansøgningen, begrundes afslaget og der vedlægges en klagevejledning.
Hvad indgår i visitators vurdering?
Ved vurdering af borgerens behov for hjælp vil følgende indgå:
Borgerens personlige ressourcer, behov og udviklingsmuligheder. Derudover vurderer vi på eventuelle følger af svækkelser og sygdomme. Endvidere indgår følgende i vurderingen:
- Boligens indretning
- Ressourcer i borgerens netværk og husstand
- Muligheder for træning
- Borgerens ønsker for fremtiden
- Behov for hjælpemidler
- Muligheder for at anvende velfærdsteknologi
Det overordnede formål med praktisk hjælp, personlig pleje og rehabilitering
Formålet med praktisk hjælp og personlig pleje er at bidrage til dels at fremme den enkelte borgers funktionsniveau og dels at vedligeholde den enkelte borgers fysiske eller psykiske færdigheder. Derudover kan formålet være at afhjælpe væsentlige følger af nedsat fysisk eller psykisk funktionsniveau eller særlige sociale problemer.
Praktisk hjælp, personlig pleje og rehabilitering bygger på værdierne i Serviceloven (SEL). Loven fokuserer på den enkeltes ansvar for sig selv og sin familie. Loven fokuserer også på at indsatsen tilrettelægges i samarbejde med den enkelte og med udgangspunkt i de forudsætninger og ressourcer, borgeren selv har for at deltage.
Hjælp ydes derfor som hjælp til selvhjælp; dvs. som hjælp til nødvendige opgaver, som borgeren midlertidigt eller varigt ikke kan klare på egen hånd eller ved hjælp fra familien. Alle medarbejdere, der kommer i hjemmet, skal kende kvalitetsstandarden for den indsats, de yder. Medarbejderne skal levere indsatsen i henhold til den konkrete afgørelse, som er truffet i forhold til den enkelte borger.
Rehabilitering
Når borgeren henvender sig med ønske om hjælp, vil der som udgangspunkt blive tilbudt et rehabiliteringsforløb.
Formålet med rehabilitering er at fremme den enkeltes funktionsniveau, så behovet for hjælp nedsættes.
Rehabilitering betyder, at borgeren får støtte, træning og vejledning i at klare hverdagens opgaver, på en måde så borgeren kan blive helt eller delvis selvhjulpen.
Indsatserne i et rehabiliteringsforløb kan være meget forskellige og vil altid blive tilrettelagt i samarbejde med borgeren og i forhold til dennes aktuelle behov. Det kan være træning, vejledning og afprøvning af hjælpemidler i såvel personlig pleje som praktiske opgaver. Det kan også være støtte til at få struktur på hverdagen og støtte til at bryde isolation og ensomhed.
Indsatserne tilbydes af et tværfagligt rehabiliteringsteam som består af terapeuter, plejepersonale og sygeplejersker.
Et rehabiliteringsforløb varierer tidsmæssigt helt afhængigt af borgerens situation og det mål, der skal opnås. I løbet af rehabiliteringsforløbet, vil der fortløbende blive evalueret på såvel borgerens indsats som de resultater rehabiliteringsforløbet giver. På den måde sikrer vi, at målene hele tiden er tilpasset borgerens aktuelle situation.
Praktisk hjælp
Praktisk hjælp fokuserer på at lindre og/eller understøtte borgeren i dennes funktions- og deltagelsesniveau og bidrage til at borgeren forbliver så selvhjulpen som mulig. Indsatsen gives som hjælp til selvhjælp og borgeren vil, så vidt det er muligt, blive inddraget aktivt i udførelse af indsatsen.
Når en borger tilbydes praktisk hjælp, opstilles mål for indsatsen. Ændrer borgerens funktionsevne sig i op- eller nedadgående retning, informeres visitator. Dette for at sikre, at hjælpen altid er tilpasset borgerens aktuelle situation.
Borgeren skal opleve at være involveret i hele processen. Alle medarbejdere der kommer i hjemmet er fælles om at løfte den samlede opgave i samarbejde med borgeren.
Tværfaglighed
For at tilpasse de enkelte indsatser bedst muligt, leveres såvel praktisk hjælp som rehabilitering med et tværfagligt perspektiv. Plejepersonale, sygeplejersker, terapeuter og visitator arbejder for at skræddersy en indsats til den enkeltes borgers behov og kompetencer.
Borgere, der tildeles hjælp vil blive involveret i såvel tilrettelæggelsen som udførelsen af hjælpen. Hjælpen har som hovedregel et aktiverende sigte. For borgere, der ikke har mulighed for at komme til helt at klare sig selv, sigter hjælpen mod at gøre dem i stand til selv at klare så mange opgaver som muligt.
Pligter og rettigheder
Kriterier for bevilling af indsats
For at få bevilget en indsats, foretages en individuel og konkret vurdering, der tager udgangspunkt i borgerens behov og ressourcer. Ved vurderingen af det konkrete behov for assistance skal borgerens samlede situation medtænkes. Derfor vurderes både på det fysiske, psykiske og sociale funktionsniveau. Dette gøres i en dialog mellem borger og visitator.
Adgang til en indsats forudsætter et nedsat funktionsniveau, hvor borgeren er ude af stand til eller har vanskeligt ved at udføre opgaverne i hjemmet.
De borgere, som via rådgivning, udredning og/eller træning kan blive selvhjulpne vil som udgangspunkt ikke kunne blive bevilget varig hjælp.
Pligter
Borgeren er forpligtet til at:
- give relevante og dokumenterede oplysninger ved behandling af ansøgning om hjælp
- deltage aktivt ved udredning og medvirke ved træning for at blive mest muligt selvhjulpen
- oplyse om ændringer i sit funktionsniveau eller ændringer i husstandens samlede ressourcer
- medvirke til at arbejdsmiljølovgivningen overholdes, se konkret information i brochuren ”Dit Hjem – Vores arbejdsplads”
Frit valg
Borgerne har, som beskrevet i SEL § 91, ret til et frit valgs bevis.
Der er ikke frit leverandørvalg for beboerne på plejehjemmet. Beboerne på plejehjemmet bliver serviceret af kommunen, jf. SEL § 93.
Fleksibel hjælp
Borgere der har bevilget personlig pleje og/eller praktisk hjælp har mulighed for i visse tilfælde at bytte den bevilgede hjælp ud med en anden bevilget hjælp. Medarbejderen der leverer hjælpen vurderer i hvert enkelt tilfælde, om det er forsvarligt at tilsidesætte den bevilgede hjælp til fordel for borgerens ønsker.
Den hjælp borgeren ønsker at bytte til, må ikke være i strid med arbejdsmiljølovgivningens rammer.
Følgende retningslinjer gælder for fleksibel hjælp:
- Er borgeren bevilget både personlig pleje og praktisk hjælp, kan der byttes mellem personlig pleje og praktisk hjælp
- Er borgeren kun bevilget praktisk hjælp kan der ikke byttes til personlig pleje
- Er borgeren kun bevilget personlig pleje kan der ikke byttes til praktisk hjælp
- Den hjælp, borgeren ønsker at bytte til, skal tidsmæssigt svare til den hjælp, der er bevilget, og kunne varetages af den udførende medarbejder
- Hvis borgeren fravælger bevilget hjælp, kan borgeren ikke efterfølgende kræve at få den fravalgte hjælp leveret. Derfor skal medarbejderen dokumentere, hvilken hjælp, der er leveret
- Hvis borgeren gentagne gange inden for et kvartal fravælger den visiterede hjælp, skal medarbejderen underrette myndighedsfunktionen herom, så visitator kan foretage en revurdering for at sikre, at den bevilgede hjælp tilgodeser borgerens aktuelle behov
Erstatningsbesøg
Borgeren kan forvente at:
- medarbejderen møder op som beskrevet i kvalitetsstandarderne
- modtage et erstatningsbesøg, hvis leverandøren aflyser praktisk hjælp eller personlig pleje, som ikke leveres dagligt
- modtage et erstatningsbesøg, hvis borgeren selv aflyser praktisk hjælp eller personlig pleje, som ikke leveres dagligt, i forbindelse med indlæggelse/behandling på sygehus og hos læge.
Klageadgang
Borgeren har mulighed for at klage. Der udleveres klagevejledning sammen med afgørelsesbrevet.
Ved klager foretager Læsø Kommune en revurdering af afgørelsen. Såfremt afgørelsen fastholdes, sendes klagen til videre behandling i Ankestyrelsen/Styrelsen for Patientsikkerhed.
Arbejdsmiljøloven
Når borgeren modtager hjælp fra Læsø kommune, er hjemmet medarbejderens arbejdsplads. Visitator informerer borgeren om, at det eventuelt kan blive nødvendigt at udføre ændringer i hjemmet og etablere hjælpemidler, for at borgeren kan modtage hjælp fra Læsø Kommune. Visitator udleverer pjecen ”Dit hjem – Vores arbejdsplads” til borgeren. Målet er at medarbejderne kan udføre deres opgaver uden risiko for helbredet og inden for arbejdsmiljølovens bestemmelser.
Indsatsområder
Læsø Kommune har beskrevet kvalitetsstandarder for følgende indsatsområder inden for SEL og SUL:
- Hverdagsrehabilitering
- Personlig pleje
- Praktisk hjælp
- Borgerstyret Personlig Assistance (BPA)
- Madservice
- Genoptræning (SUL)
- Genoptræning og vedligeholdelsestræning (SEL)
- Sygepleje
- Sygeplejeklinik
- Døgnrehabilitering
- Visitation til plejebolig
- Midlertidigt ophold eller afløsning
- Forebyggende hjemmebesøg
- Hjælpemidler
- Kropsbårne hjælpemidler
- Forbrugsgoder
- Kørsel til læge eller speciallæge
- Flexhandicap kørsel
- Omsorgstandpleje
Kvalitetsstandard for hverdagsrehabilitering |
|
Lovgrundlag
|
SEL § 83a
|
Beskrivelse af hverdagsrehabilitering |
Borgerens ressourcer inddrages i opgaveløsningen, så indsatsen er aktiverende og leveres efter hjælp-til-selvhjælp princippet. Herved kan borgeren bevare og udvikle sin funktionsevne og har mulighed for at leve et så selvstændigt liv som muligt.
Hverdagsrehabilitering er en individuel, målrettet og tidsbestemt samarbejdsproces mellem borger, pårørende og fagfolk.
Hverdagsrehabilitering i Læsø Kommune fokuserer på at træne hverdagsaktiviteter, så borgeren igen selv kan klare sig uden hjælp eller med mindst mulig hjælp fra kommunen. Både omsorg og hjælp til selvhjælp indgår således implicit i medarbejdernes tilgang til borgerne.
Forløbene er altid koblet til SEL § 83 hjemmehjælpsydelser.
Målet er at borgeren opnår et selvstændigt og meningsfyldt liv. Det vil sige, at borgere der har været ramt af sygdom eller risiko for funktionsnedsættelse og som er motiverede tilbydes et målrettet og tidsbestemt forløb, så vedkommende igen kan mestre hverdagslivet.
Hverdagsrehabilitering arbejder med fokusprojekter. Dette sker ved systematisk gennemgang og vurdering af rehabiliteringspotentiale gennem træning eller velfærdsteknologi, hos alle borgere med bestemte ydelser f.eks. hjælp til støttestrømper eller bad.
Det forventes at borgeren deltager aktivt i hverdagsrehabiliteringen. |
Indsatsen dækker følgende behov |
Borgeren tilbydes et tidsafgrænset, korterevarende og målrettet rehabiliteringsforløb, såfremt dette vurderes at kunne forbedre borgerens funktionsevne. |
Formål med indsatsen |
At borgeren fastholder sit funktionsniveau helt eller delvist og dermed opnår størst mulig selvstændighed. |
Målgruppe |
|
Aktiviteter der kan indgå i indsatsen |
Alle indsatser, som kan bevilges som almindelig SEL § 83 for eksempel:
|
Indsatsens omfang |
|
Valgmuligheder |
Hjemmeboende brugere: Rehabiliteringsforløbet er omfattet af frit-valgs ordningen.
Beboere på plejehjemmet: Er ikke omfattet af frit-valgs ordningen. |
Indsatsen leveres af |
Hverdagsrehabilitering leveres af personale fra Ældre og Sundhed. |
Kompetencekrav til personale |
Udføreren er en person, der er i stand til at yde en kompetent faglig indsats i forhold til den enkelte borgers behov. |
Omkostninger for borgeren |
Rehabiliteringsforløbet er uden omkostninger for borgeren. Der kan være udgifter til hjælpemidler der ikke bevilges efter SEL § 112. |
Opfølgning |
Under rehabiliteringsforløbet revurderes der løbende på fastsatte mål af rehabiliteringsterapeuten.
|
Klagemuligheder |
Klagen skal inden fire uger, efter afgørelse, sendes til Læsø Kommune, Doktorvejen 2, 9940 Læsø. Læsø Kommune vil herefter foretage en revurdering af afgørelsen. Fastholdes afgørelsen, sendes klagen videre til behandling i Ankestyrelsen. |
Kvalitetsstandard for personlig pleje |
|
Lovgrundlag |
SEL § 83 stk. 1 nr. 1. |
Indsatsen dækker følgende behov |
Borgerens behov for understøttelse og/eller forbedring af sit nuværende funktions- og deltagelsesniveau. |
Formål med indsatsen |
Fremme den enkeltes mulighed for selv at klare daglige aktiviteter eller at lette den daglige tilværelse og forbedre livskvaliteten. Indsatsen bygger på den enkeltes ansvar for sig selv og sin familie.
Styrke og motivere den enkelte borgers egenomsorg og handlekompetence.
Bidrage til at udskyde den aldersbetingede svækkelse og deraf følgende nedsatte funktionsevne. At forhale forværring af evt. sygdom og dermed gøre det muligt for borgeren at forblive så selvhjulpen som muligt - længst muligt.
Bidrage til at fastholde evnen til at deltage i vante aktiviteter og socialt samvær.
Forebygge indlæggelse. |
Kriterier for visitering til indsatsen |
Borgere i Læsø kommune, som grundet midlertidig eller varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsniveau eller sociale problemer, ikke selv kan eller har meget vanskeligt ved at udføre personlige plejeopgaver.
Bevilling beror på en individuel og konkret vurdering, der tager udgangspunkt i borgerens behov og ressourcer, baseret på fysisk, psykisk og social funktionsniveau. |
Aktiviteter der kan indgå i indsatsen |
Indsatsen kan f.eks. indbefatte et eller flere af nedenstående elementer:
Indsatsen fokuserer på borgerens egne ressourcer. Som udgangspunkt skal borgeren deltage i et rehabiliteringsforløb, hvor det afklares hvilke opgaver borgeren selv kan klare og hvilke opgaver borgeren kan genoptrænes til selv at kunne. |
Indsatsens omfang |
Indsatsen ydes efter en individuel vurdering. |
Omkostninger for borgeren |
Der er ingen brugerbetaling.
Borgeren afholder udgifter til indkøb af produkter, der anvendes til personlig pleje. |
Kvalitetsmål for tildeling |
Borgeren kan forvente at:
|
Opfølgning |
Opfølgning sker ved ændringer i borgerens situation, dog minimum én gang årligt |
Kvalitetsstandard for praktisk hjælp |
|
Lovgrundlag |
Servicelovens § 83 Stk. 1 nr. 2 |
Målgruppe |
Borgere over 18 år med nedsat fysisk, psykisk og/eller social funktionsevne bosiddende i eget hjem eller ældrebolig. |
Formål med indsatsen |
Den praktiske hjælp skal betragtes som en hjælp til nødvendige praktiske opgaver eller dele heraf, som borgeren midlertidigt eller varigt er ude af stand til at udføre på egen hånd eller ved familiens eller netværkets hjælp. Hjælpen kan desuden være lindrende og/eller understøttende for borgere og familier, som står over for problemer forbundet med alvorlig sygdom. |
Kriterier for visitering til indsatsen |
Indsatsen fokuserer på borgerens egne ressourcer.
Det er en forudsætning for bevilling af hjælp til rengøring, at borgeren ikke selv kan løse opgaven, f.eks. ved at benytte mindre belastende arbejdsstillinger, dele opgaven op eller benytte redskaber eller teknologiske hjælpemidler, som f.eks. robotstøvsuger eller opvaskemaskine.
Borgere som vurderes ikke at kunne blive helt eller delvist selvhjulpen vha. ovenstående metoder eller efter deltagelse i korterevarende målrettet rehabiliteringsforløb, opfylder kriterierne for hjælp til praktiske opgaver. |
Aktiviteter der kan indgå i indsatsen |
Læsø kommune bidrager med hjælp til:
På Læsø er hovedrengøring lig med ekstrarengøring. Ekstrarengøring sker efter en individuel vurdering ved ny- og omvisitering.
Rengøring af hjælpemidler eksempelvis høreapparater, kørestol, rollator, plejeseng. |
Aktiviteter der ikke indgår i indsatsen |
Rengøring:
Tøjvask:
Indkøb:
|
Hvornår leveres indsatsen |
Praktisk hjælp til rengøring ydes som hovedregel hver 14. dag. Hjælpen er behovsbestemt og aftales individuelt mellem borger og visitator.
Hjælp til rengøring, indkøb og tøjvask foregår i dagtimerne på hverdage. Tidspunkterne aftales mellem borger og personalet. |
Omkostninger for borgeren |
Der er ingen brugerbetaling for leverede indsatser. Borgeren afholder udgifter til rengøringsmidler, strøm og relevante husholdningsmaskiner, eksempelvis opvaskemaskine og robotstøvsuger. |
Kvalitetsmål for tildeling |
Ved henvendelse om praktisk hjælp kontaktes borgeren senest 5 hverdage efter henvendelse for at aftale hjemmebesøg. Visitationen foretages inden for fire uger efter henvendelsen. Borgeren modtager senest fem hverdage efter hjemmebesøget en skriftlig afgørelse. Indsatsen sættes i værk senest 10 hverdage efter bevilling.
Indsatsen vurderes løbende. |
Kvalitetsmål for udførelse |
Hvis personalet undtagelsesvis er nødt til at aflyse, skal borgeren tilbydes en ny tid inden for 5 hverdage. Hvis den normale tid til praktisk hjælp falder på en helligdag, skal personalet tilbyde en ny tid inden for 5 hverdage, da praktisk hjælp kun ydes på hverdage. Hvis hjælpen udebliver, skal borgeren kontakte hjemmeplejen. Ønsker borgeren hjælpen flyttet til en anden dag, skal det aftales med hjemmeplejen. Borgeren skal huske at melde afbud til hjemmeplejen hvis han/ hun er væk fra hjemmet i længere tid, f.eks. i sommerhus. Ved akut indlæggelse får hjemmeplejen automatisk besked fra sygehuset. Hvis borgeren har været indlagt på sygehuset i længere tid er det ikke muligt at samle timer sammen til senere brug.
Hvis borgeren har et ændret behov for hjælp, skal visitationen orienteres. |
Kompetencekrav til personalet |
Personalet er enten uddannet inden for social- og sundhedsområdet eller ufaglærte med specifik oplæring og løbende vejledning af social- og sundhedsfagligt uddannet personale. Alle medarbejdere arbejder efter gældende principper og metoder for indsatsen i Læsø Kommune. Den person der leverer indsatsen, er bekendt med kommunens gældende kvalitetsstandard og med den konkrete indsats i forhold til borgeren. |
Opfølgning |
Opfølgning sker ved ændringer i borgerens situation eller ved revisitation minimum én gang årligt. |
Kvalitetsmål
|
Det er en forudsætning for bevilling af hjælp til rengøring, at borgeren ikke selv kan løse opgaven, f.eks. ved at benytte mindre belastende arbejdsstillinger, dele opgaven op eller benytte redskaber eller teknologiske hjælpemidler, som f.eks. robotstøvsuger eller anden støvsuger.
De borgere, som via rådgivning, udredning og/eller træning kan blive helt eller delvis selvhjulpne, vil ikke kunne tildeles hjemmehjælp, før der er forsøgt gennemført et rehabiliteringsforløb. |
Klagemuligheder |
Klagen skal inden fire uger, efter afgørelse, sendes til Læsø Kommune, Doktorvejen 2, 9940 Læsø. Læsø Kommune vil herefter foretage en revurdering af afgørelsen. Fastholdes afgørelsen, sendes klagen videre til behandling i Ankestyrelsen. |
Kvalitetsstandard for Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) |
|
Lovgrundlag |
SEL § 96 Læsø Kommune har besluttet ikke at anvende muligheden for at udvide målgruppen jf. § 96 stk. 3. |
Indsatsen dækker følgende behov
|
Indsatsen efter SEL § 96 retter sig mod borgere der har massive og sammensatte hjælpebehov. Indsatsen omfatter personlig hjælp og pleje, praktiske opgaver, overvågning og ledsagelse udenfor hjemmet. |
Formål med indsatsen
|
Formålet er at skabe grundlag for en fleksibel, sammenhængende og helhedsorienteret ordning med udgangspunkt i egen medbestemmelse. Ordningen tilpasses borgerens behov, så borgeren, trods omfattende funktionsnedsættelse, har mulighed for at få eller opretholde et selvstændigt liv, med muligheder for deltagelse i aktiviteter og samfundsliv på lige fod med andre borgere. |
Kriterier for visitering til indsatsen
|
BPA-ordningen kan bevilges til borgere der:
Det afhænger altid af en konkret, individuel vurdering, om borgeren er omfattet af målgruppen og opfylder betingelserne for en BPA-ordning. Som udgangspunkt har borgeren ikke mulighed for at få en BPA-ordning, hvis borgeren bor i en boform, der er beregnet for flere beboere og baseret på fællesskab i hverdagen, og hvor hjælpen er tilrettelagt for flere beboere. Det kan kræves, at borgeren i det omfang vedkommende er i stand til det benytter sig af mindre hjælpemidler, som er med til at gøre borgeren mere selvhjulpen. Det kan også kræves, at borgeren er fleksibel med hensyn til indretning af bolig og levemåde. Det er en betingelse, at borgeren er i stand til at fungere som arbejdsleder for hjælperne. |
Aktiviteter der kan indgå i indsatsen
|
Indsatsens udmåling afhænger af borgerens behov og kan blandt andet indeholde:
En del af indsatsens aktiviteter tager afsæt i Læsø Kommunes kvalitetsstandarder herfor. Det er muligt at kombinere en BPA-ordning med respirationshjælp efter SUL, så det er samme hjælpere der yder indsatsen efter begge bestemmelser. Hvis borgeren har behov for respirationshjælp udmåles og tilrettelægges indsatsen jf. rammeaftalen, indgået mellem Region Nordjylland og de nordjyske kommuner vedr. fælles hjælperordninger til respiratorpatienter i eget hjem. |
Indsatsens omfang
|
Udmålingen tilrettelægges efter en individuel og konkret behovsvurdering, der tager udgangspunkt i, hvad borgeren selv kan klare. I vurderingen tages der stilling til, hvilke funktioner hjælperne skal dække, i hvor mange timer og på hvilket tidspunkt af døgnet. Behovet for indsatsen kan forekomme på alle tidspunkter, men det er ikke en ret at modtage indsatsen 24 timer i døgnet. Der skal være tale om et behov, der ikke kan dækkes efter SEL’s regler om personlig og praktisk hjælp, socialpædagogisk bistand samt ledsageordning.
|
Omkostninger for borgeren
|
Der er ingen omkostninger for borgeren. |
Kvalitetsmål for tildeling
|
Borgeren oplever selvstændighed og uafhængighed. |
Opfølgning
|
BPA-ordningen bevilges som udgangspunkt op til ét år. Ved nystartede BPA-ordninger laves der en opfølgning efter tre måneder og efterfølgende én gang årligt.
|
Særlige forhold
|
Borgeren har følgende valgmuligheder i forhold til tilrettelæggelse af BPA-ordningen:
Læsø Kommune skal altid tilbyde at være lønadministrator for borgeren. Såfremt borgeren selv er arbejdsgiver og lønadministrator, skal borgeren årligt indsende regnskab til Læsø Kommune. |
Klagemuligheder
|
Klagen skal inden fire uger, efter afgørelse, sendes til Læsø Kommune, Doktorvejen 2, 9940 Læsø. Læsø Kommune vil herefter foretage en revurdering af afgørelsen. Fastholdes afgørelsen, sendes klagen videre til behandling i Ankestyrelsen. |
Kvalitetsstandard for genoptræning |
|
Lovgrundlag |
SUL § 84 og 140 Kommunalbestyrelsen skal efter SUL § 140 tilbyde gratis genoptræning til personer, der efter udskrivning fra sygehus, har en genoptræningsplan, jf. SUL § 84. SUL § 84 forpligter sygehuset til at tilbyde en individuel, skriftlig genoptræningsplan til alle patienter, uanset alder, der har et lægefagligt begrundet behov for genoptræning. |
Indsatsen dækker følgende behov
|
Genoptræning tager udgangspunkt i det genoptræningsbehov, som er beskrevet i genoptræningsplanen fra sygehuset. Ergo- og/eller fysioterapeuten opstiller sammen med dig mål for genoptræningen. |
Formål med indsatsen
|
Formålet med genoptræningsplanen udformet fra sygehuset er at sikre et målrettet, sammenhængende og effektiv genoptræningsforløb efter udskrivning fra sygehuset. |
Kriterier for visitering til indsatsen |
Det skal foreligge en genoptræningsplan fra sygehuset.
|
Aktiviteter der kan indgå i indsatsen |
Ergo- og / eller fysioterapeutisk genoptræning kan indeholde:
Ydelsen omfatter individuel træning og/eller træning på hold med mulighed for at tage individuelle hensyn.
|
Aktiviteter der ikke indgå i indsatsen
|
|
Indsatsens omfang
|
Genoptræningen sker i henhold til borgerens individuelle genoptræningsplan og konkret faglig vurdering. Genoptræningen foregår indenfor målrettet og tidsbegrænset periode. Genoptræningen kan foregå som individuel genoptræningen eller på et hold. |
Omkostninger for borgeren
|
Genoptræning er uden omkostninger for borgeren. |
Kørsel |
Hvis borgeren på grund af en funktionsnedsættelse er ude af stand til at transportere sig selv til genoptræning, kan hun/ han søge om kørsel (befordring eller befordringsgodtgørelse i henhold til Sundhedslovens§ 172). Ved ansøgning til befordring til genoptræning skal borgeren kontakte visitationen Læsø Kommune, |
Genoptræning i andre kommuner |
Vælger borgeren genoptræning i en anden kommune end bopælskommunen, er hun/ han ikke berettiget til kørsel, men kun berettiget til befordringsgodtgørelse svarende til det, som evt. ville have været berettiget til, hvis borgeren modtog genoptræning i egen kommune. |
Kvalitetsmål for tildeling
|
|
Opfølgning
|
Løbende registrering af start-/slutdatoer, fremmøde og træningsindhold samt forløb. |
Klagemuligheder
|
Klagen skal inden fire uger, efter afgørelse, sendes til Læsø Kommune, Doktorvejen 2, 9940 Læsø. Læsø Kommune vil herefter foretage en revurdering af afgørelsen. Fastholdes afgørelsen, sendes klagen videre til behandling i Ankestyrelsen. |
Kvalitetsstandard for genoptræning og vedligeholdelsestræning |
|
Lovgrundlag |
Lovgrundlaget for bevilling af genoptræning og vedligeholdelsestræning findes i SEL § 86, stk.1 og 2. § 86, stk.1. (Genoptræning) Kommunalbestyrelsen skal tilbyde genoptræning til afhjælpning af fysisk funktionsnedsættelse forårsaget af sygdom, der ikke behandles i tilknytning til en sygehusindlæggelse. § 86, stk. 2. (Vedligeholdelsestræning) Kommunalbestyrelsen skal tilbyde hjælp til at vedligeholde fysiske eller psykiske færdigheder til personer, som på grund af nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer har behov herfor.
|
Indsatsen dækker følgende behov
|
Genoptræning tilbydes til afhjælpning af fysisk funktionsnedsættelse forårsaget af sygdom, der ikke behandles i tilknytning til en sygehusindlæggelse.
Vedligeholdelsestræning tilbydes til at vedligeholde fysiske eller psykiske færdigheder til personer, som på grund af nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer har behov herfor. |
Formål med indsatsen
|
Formålet med hjælpen er, at yde en helhedsorienteret indsats og arbejde forebyggende, sundhedsfremmende og give borgeren mulighed for at leve et uafhængigt og aktivt liv. Genoptræning At borgeren efter sygdom, (der ikke er behandlet på sygehus), genvinder tabte fysiske funktioner og færdigheder i en sådan grad at borgeren efterfølgende selv kan forbedre og vedligeholde disse. Vedligeholdelsestræning At borgeren bevarer/stabiliserer eksisterende funktioner og færdigheder såvel fysisk som psykisk.
|
Kriterier for visitering til indsatsen
|
Borgeren får tildelt indsatsen efter en individuel vurdering hos enten en ergoterapeut eller fysioterapeut. Den tildelte indsats er målrettet og tidsbegrænset.
|
Aktiviteter der kan indgå i indsatsen
|
Indsatser inden for genoptræning:
Indsatser inden for vedligeholdelsestræning:
|
Indsatsens omfang
|
Genoptræning:
Vedligeholdelsestræning:
|
Omkostninger for borgeren
|
Genoptræning og Vedligeholdelsestræning er uden omkostninger for borgeren.
|
Kvalitetsmål for tildeling
|
|
Klagemuligheder
|
Klagen skal inden fire uger, efter afgørelse, sendes til Læsø Kommune, Doktorvejen 2, 9940 Læsø. Læsø Kommune vil herefter foretage en revurdering af afgørelsen. Fastholdes afgørelsen, sendes klagen videre til behandling i Ankestyrelsen. |
Kvalitetsstandard for døgnrehabilitering |
|
Lovgrundlag |
SEL §§ 83, 84, 86 og 88 SUL §§ 84, 119 og 140
|
Indsatsen dækker følgende behov
|
Hvis borger tildeles genoptræningsophold, tilrettelægges træningen i samarbejde mellem borger og træningsafdelingen.
|
Formål med indsatsen
|
Formålet med opholdet er at borgerne opnår bedst mulig fysisk, psykisk og social funktionsevne, så han/hun kan leve et selvstændigt og meningsfuldt liv.
|
Kriterier for visitering til indsatsen
|
Visitator vurderer om borger kan visiteres til et døgnophold herunder længden af opholdet. Vurderingen tager udgangspunkt i:
|
Aktiviteter der kan indgå i indsatsen
|
Genoptræningen kan bestå i træning i styrke, balance og fysiske færdigheder så som gang, trappegang, påklædning m.v. Herud over kan genoptræning endvidere indeholde køkkentræning, indkøb m.v. Vedligeholdende træning – her er formålet at borger for mulighed for at vedligeholde sine fysiske og psykiske færdigheder samt evnen til at udføre daglige gøremål. Vedligeholdende træning og omfanget heraf tilbydes efter en individuel faglig vurdering foretaget af fysio- eller ergoterapeut. Holdtræning – borger kan deltage i holdtræning flere gange om ugen, hvis terapeuterne i dialog med borger vurdere at det vil være gavnligt.
|
Indsatsens omfang
|
Der kan visiteres til døgnrehabilitering fra få dage op til maks. 12 uger. Der holdes ugentlige vurderinger, hvor opholdet kan forlænges eller afkortes efter behov. |
Omkostninger for borgeren
|
Træningen er uden omkostninger for borgeren. Der betales for ophold, vask og forplejning efter kommunens fastsatte priser. |
Opfølgning
|
Opfølgning på opholdet – Når opholdet nærmer sig sin afslutning, vil personalet i samarbejde med borgeren og visitationen sikre, at borgeren får den nødvendige hjælp og støtte efter opholdet. |
Særlige forhold
|
I ganske særlige situationer vil det være muligt at være tilknyttet døgnrehabilitering ud over de 12 uger, men det beror på en konkret vurdering. |
Klagemuligheder
|
Klagen skal inden fire uger, efter afgørelse, sendes til Læsø Kommune, Doktorvejen 2, 9940 Læsø. Læsø Kommune vil herefter foretage en revurdering af afgørelsen. Fastholdes afgørelsen, sendes klagen videre til behandling i Ankestyrelsen. |
Kvalitetsstandard for visitation til plejebolig |
|
Lovgrundlag |
Lov om almene boliger §§ 58a og 192. SEL § 5. |
Indsatsen dækker følgende behov |
Indsatsen dækker behov for tilsyn, pleje og støtte hele døgnet og behov for hjælp på uforudsete tidspunkter. |
Formål med indsatsen
|
At borgere med varigt behov for pleje døgnet rundt tilbydes relevant hjælp, også i uforudsigelige situationer i løbet af døgnet, samtidig med at borgerens funktionsniveau både fysisk og psykisk bevares/forbedres mest muligt. |
Kriterier for visitering til plejebolig
|
|
Indsatsens omfang |
Omfattende pleje og omsorg i døgnets 24 timer. |
Hvad indgår ikke i ydelsen? |
|
Omkostninger for borgeren
|
|
Kvalitetsmål for tildeling |
|
Transport og flytning
|
|
Opfølgning |
Der følges op efter behov samt via årligt tilsynsbesøg. |
Ansøgning af plejebolig i anden kommune. |
Det er ved flytning til anden kommune en forudsætning, at betingelserne for at blive optaget i en plejebolig er opfyldt i såvel bopælskommune som tilflytningskommune. |
Særlige forhold |
Boligtilbuddet forudsætter at borger giver samtykke til flytning. Hvis borger ikke kan give sit samtykke, må der iværksættes værgemål, hvilket kan forlænge sagsbehandlingstiden. |
Klagemuligheder
|
Klagen skal inden fire uger, efter afgørelse, sendes til Læsø Kommune, Doktorvejen 2, 9940 Læsø. Læsø Kommune vil herefter foretage en revurdering af afgørelsen. Fastholdes afgørelsen, sendes klagen videre til behandling i Ankestyrelsen. |
Kvalitetsstandard for visitation til ældrebolig |
|
Lovgrundlag |
Lov om almen boliger § 5 og § 54.
|
Indsatsen dækker følgende behov
|
Indsatsen i ældreboliger ydes på samme vilkår som til andre hjemmeboende borgere i Læsø Kommune.
En ældrebolig er en lejlighed med handicapvenlig specialindretning.
|
Formål med indsatsen |
Formålet med tildeling af en ældrebolig er, at fremme borgerens muligheder for at kunne klare flest mulige daglige aktiviteter på egen hånd. |
Kriterier for visitering til ældrebolig
|
|
Forhold der ikke tages højde for ved visitering til ældrebolig |
|
Omkostninger for borgeren |
|
Kvalitetsmål for tildeling |
|
Sagsbehandling
|
Når der opstår behov for en ældrebolig, skal borgeren udfylde et ansøgningsskema, som skal sendes/afleveres til Visitationen, Læsø Kommune, Doktorvejen 2, Byrum, 9940 Læsø. Der vil herefter som udgangspunkt arrangeres et møde hos borgeren for, at få foretaget en helhedsvurdering af borgerens situation, som skal danne baggrund for selve sagsbehandlingen af ansøgningen.
|
Hvilke aktiviteter indgår i indsatsen? |
Tildeling af hjælp efter den sociale lovgivning, eksempelvis personlig pleje og praktisk hjælp, madservice, genoptræning mv. bevilliges efter Serviceloven og er uafhængig af boform. |
Hvilke aktiviteter indgår ikke i indsatsen?
|
Der ydes ikke hjælp til den administrative og praktiske del af flytningen. Transport i forbindelse med indflytning i ældrebolig er borger/pårørende selv ansvarlig for. Borger/pårørende har ansvaret for selv at få flyttet hjælpemidler med i boligen. |
Ansøgning om Ældrebolig i anden kommune |
Det er ved flytning til anden kommune en forudsætning, at betingelserne for at blive optaget i en ældrebolig er opfyldt i såvel bopælskommune som tilflytningskommune. |
Særlige forhold |
Boligtilbuddet forudsætter at borger giver samtykke til flytning. |
Klagemuligheder
|
Klagen skal inden fire uger efter afgørelse, sendes til Læsø Kommune, Doktorvejen 2, 9940 Læsø. Læsø Kommune vil herefter foretage en revurdering af afgørelsen. Fastholdes afgørelsen, sendes klagen videre til behandling i Ankestyrelsen. |
Kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg |
|
Lovgrundlag |
Lov om Social Service § 79 a. |
Indsatsen dækker følgende behov |
Forebyggende hjemmebesøg tilbydes efter behov til borgere som er i særlig risiko for at få nedsat social, psykisk eller fysisk funktionsevne.
|
Formål med indsatsen |
Det forebyggende hjemmebesøg indeholder en struktureret helhedsorienteret samtale med fokus på borgerens aktuelle livssituation. Samtalen har til formål at skabe tryghed og trivsel ved at tilbyde råd og vejledning om sundhed og forebyggelse, samt informere om aktiviteter og muligheder i lokalområdet. |
Kriterier for tildeling af indsatsen
|
70 årige: Borgere, der bor alene i eget hjem.
75-årige: Borgere, der i år er fyldt 75 år.
80 årige: Borgere, der i år er fyldt 80 år.
82+ årige: Fra 82 år og fremadrettet tilbydes besøg i eget hjem årligt.
Herudover er det muligt for borgere i særlig risiko for at få nedsat social, psykisk eller fysisk funktionsevne i aldersgrupperne 65 – 69 år, 71 – 74 år, 76 – 79 år samt 81 år at efterspørge forebyggende hjemmebesøg.
Forebyggelseskonsulenten kan også tage kontakt til borgeren, hvis der er indikation for behov herfor. Det kan f.eks. være efter henvendelse fra borgerens læge, pårørende eller andre. Der tages kontakt enten via digitalpost eller telefonisk.
|
Forhold der ikke er omfattet af tilbuddet. |
Borgere, der modtager personlig pleje og praktisk hjælp efter SEL § 83. Borgere, der bor på plejehjem eller institution. |
Aktiviteter der kan indgå i indsatsen |
Samtalen tager udgangspunkt i den enkelte borgers ønsker og behov. På baggrund af samtalen kan der henvises til forskellige forebyggende og aktiverende tilbud i kommunen.
Samtalen kan f.eks. dreje sig om dagligdagen, borgerens trivsel og sociale netværk, tanker om fremtiden, humør, sorg, bevægelse, aktiviteter, forebyggende tilbud, humør, helbred, søvn, økonomi, alkohol, rygning, bolig, kost, funktionsevne, sundhedstilstand osv.
Borgeren behøver ikke at have et konkret problem for at tage imod et forebyggende hjemmebesøg. Meningen er netop at sætte ind, før problemer opstår og vokser sig store.
Under besøget træffes der aftale med borgeren, hvis der skal følges op på forhold eller behov der er blevet afdækket under samtalen. Der aftales evt. kontakt med samarbejdspartnere med henblik på videre forløb. |
Indsatsens omfang |
Besøget varer ca. 1 time og foregår i borgerens eget hjem. Borgeren er velkommen til at invitere en bisidder med til mødet. |
Omkostninger for borgeren |
Der er ingen omkostninger for borgeren. |
Kvalitetsmål for tildeling |
At tilbuddet om forebyggende hjemmebesøg bidrager til at opretholde borgerens mestringsevne og livskvalitet. Indsatsen udføres af forebyggelseskonsulenten med en sundhedsfaglig uddannelse. Forebyggelseskonsulenten har stor erfaring med sundhedsfremme og forebyggelse, samt kendskab til kommunale, private og foreningsbaserede tilbud.
Indsatsen tilbydes i dagtimerne.
Forebyggelseskonsulenten har tavshedspligt. |
Særlige forhold |
Forebyggelseskonsulenten udarbejder efter besøget et notat som sikrer mulighed for at følge op på emner og aftaler. |
Klagemuligheder |
Der træffes ikke egentlige afgørelser under de forebyggende hjemmebesøg, og der er derfor ingen klageadgang. Hvis borgeren er utilfreds med det forebyggende hjemmebesøg kan der rettes henvendelse til: Læsø Kommune |
Kvalitetsstandard for madservice |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Lovgrundlag |
SEL § 83 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Indsatsens art |
Madservice med/uden udbringning. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Formål med indsatsen
|
Levere et ernæringsrigtigt måltid mad dagligt til de borgere, der er visiteret dertil.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Indsatsens indhold
|
Et almindeligt måltid mad består af hovedret med mulighed for tilkøb af biret. Diætkost består af hovedret med mulighed for tilkøb af biret. Et måltid mad skal være varmeholdig.
Tilbehør følger med den enkelte ret f. eks. syltetøj, mælk, flødeskum.
Ved diæt og/eller ernæringstætte menuer følges de anbefalede diætprincipper.
Særlige ønsker, i forhold til vegansk eller vegetarisk kost kan efterkommes. Menuplan udarbejdes ved behov. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Indsatsen omfatter ikke |
Der tages ikke hensyn til fødevarer, borgeren ikke bryder sig om.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Målgruppe
|
Borgere der kan tage vare på sig selv, er velfungerende og selv kan klare de daglige fornødenheder tilbydes ikke madservice.
Borgeren er den aktive part, men kan have behov for let støtte og vejledning, men henblik på at bevare eller genvinde evnen til selvstændigt at tage vare på sig selv. Borgeren der ikke har mulighed for selv at komme til spisestedet eller at hente sin mad, tilbydes madservice med levering.
Borgeren der har vanskeligt ved selvstændigt at tage vare på sig selv. Borgeren kan med hjælp deltage aktivt i varetagelsen af egne behov. Borgeren er ikke mobil. Tilbydes madservice med levering.
Borgere er på grund af fysiske eller psykiske forhold ude af stand til at tage vare på sig selv. Andre må gøre/handle for borgeren på et eller flere af vurderingsområderne. Borgeren har behov for fuldstændig hjælp eller guidning til at varetage egne behov. Tilbydes madservice med levering.
Diætkost og ernæringstætte menuer visiteres efter læge/diætistordination.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Indsatsens omfang
|
Der ydes madservice med levering alle årets dage. Levering af varmeholdig mad sker dagligt i tidsrummet 11.00 til 13.00.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Fleksibilitet
|
Afbestilling og genbestilling skal ske senest kl. 9.00 samme dag. Der kan bestilles gæsteportioner ud fra menuplanen (Der gælder en anden pris ved gæsteportioner) Hvis borgeren vedvarende fravælger madservice, skal myndigheden vurdere, om der er sammenhæng mellem behov og indsats. Afvigelser i madservice skal registreres og meddeles myndigheden.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Leverandør |
Mad leveres fra plejehjemmets køkken. Ønsker borgeren ikke at få mad leveret fra plejehjemmets køkken, udstedes et fritvalgsbevis. Borgeren vælger selv en cvr-registreret leverandør, som skal levere den samme kvalitet, som plejehjemmets køkken leverer. Kommunen har pligt til at sikre, at der leveres den rette kvalitet.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Iværksættelse og leverancesikkerhed
|
Madservicens iværksættelse Ved akut behov iværksættes hjælpen straks ellers iværksættes madservicen senest 3 hverdage efter visiteringen. Revurdering af den tildelte indsats sker ved ændrede behov, dog mindst 1 gang om året. Leverancesikkerhed Madservice aflyses ikke.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kompetencekrav til personale
|
Maden produceres primært af uddannet personale, men kan også udføres af uuddannet personale, der er instrueret til arbejdet af faguddannet personale og endvidere har de lovpligtige hygiejnekurser.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kvalitetsmål
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Opfølgning |
Revurdering af den tildelte madservice sker ved ændrede behov, dog mindst 1 gang om året og foretages af visitator. Midlertidig afmelding ud over 4 uger medfører revisitering.
Opfølgning sker ved at plejehjemmets køkken fører statistik over
Opfølgning sker til Social- og Kulturudvalget 2 gange årligt, i juni og december.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Indsatsens pris |
Hvert år fastsættes pris på madservice, gæsteportioner og fritvalgsbevis.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Klagemuligheder |
Klagen skal inden fire uger, efter afgørelse, sendes til Læsø Kommune, Doktorvejen 2, 9940 Læsø. Læsø Kommune vil herefter foretage en revurdering af afgørelsen. Fastholdes afgørelsen, sendes klagen videre til behandling i Ankestyrelsen. |
Kvalitetsstandard for sygepleje |
|
Lovgrundlag |
SUL
https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=210110#idc6363df8-7baf-4c4b-b63e-cbceeeb162cb
|
Indsatsen dækker følgende behov
|
Behov for kommunal hjemmesygepleje Behovet for sygepleje kan være opstået som følge af en midlertidig eller kronisk sygdom og/eller handicap eller som følge af et truet livssituation. |
Formål med indsatsen
|
|
Kriterier for visitering til indsatsen |
Borgere med ophold i Læsø Kommune, hvor der skønnes at være behov for sygepleje ud fra en læge-, sygepleje- og/eller socialfaglig vurdering. |
Aktiviteter der kan indgå i indsatsen
|
Sygeplejeindsatserne kan indeholde:
|
Indsatsens omfang
|
Der kan leveres sygepleje døgnet rundt alle ugens dage – i en tidsbegrænset periode ud fra en individuel, faglig vurdering.
Akut/subakut sygepleje: I akutte situationer skal der ved lægefaglig henvendelse kunne leveres vurderingsbesøg inden for 1 time. I subakutte situationer inden for 2 døgn. Primærsygeplejen i Læsø Kommune ydes enten i sygeplejeklinik eller i borgerens hjem/plejehjem.
Sygepleje i Sygeplejeklinikken: Til de borgere, der er i stand til:
Sygepleje i borgerens hjem: Tilbydes de borgere, der ikke er i stand til at komme i en sygeplejeklinik og har behov for:
Hvis borgeren er psykisk svækket vil primærsygeplejen, sammen med egen læge og andre relevante samarbejdspartnere, vurdere hvilken hjælp, der er behov for.
Sygeplejeindsatsen kan også foregå som telefonkonsultation eller som anden teknologisk løsning (telemedicinsk).
Vurderingen foretages med udgangspunkt i borgerens behov og funktionsniveau. |
Omkostninger for borgeren
|
Sygepleje er uden omkostninger for borgeren, men der er egenbetaling på transport og udvalgte artikler i forhold hertil. Vedrørende egenbetaling på udvalgte sygeplejeprodukter, se bilag 1 til kvalitetsstandard.
|
Kvalitetsmål for tildeling
|
|
Opfølgning
|
De tildelte ydelser evalueres løbende med udgangspunkt i sygeplejeprocessen. Der laves audit efter skema på 2 tilfældige journaler ugentligt.
|
Klagemuligheder
|
Hvis borgeren ønsker at klage over den sygeplejefaglige behandling, rettes henvendelse til den sygeplejefaglige ansvarlige i Læsø Kommune, Doktorvejen 1A, 9940 Læsø. Hvis problemet ikke løses af denne vej, kan der klages til Styrelsen for Patientsikkerhed, tlf.: 72 28 66 00, www.stps.dk |
Kvalitetsstandard for sygeplejeklinikken |
|
Lovgrundlag for ydelsen |
SUL lov nr. 546 af 24/6 2005. § 138 og §139 https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=210110#idc6363df8-7baf-4c4b-b63e-cbceeeb162cb |
Hvilket behov dækker ydelsen? |
Sygepleje |
Hvad er målet for ydelsen? |
Sygeplejeklinikken er et tilbud til de borgere, der selv er i stand til at møde op på sygeplejeklinikken. Er man selv i stand til at møde i sygeplejeklinikken på Doktorvejen 1 A, Byrum, kan man ikke tilbydes hjemmebesøg i stedet.
|
Hvilke aktiviteter indgår i ydelsen? |
Hjemmesygeplejeydelser jf. kvalitetsstandard for sygepleje.
Der kan eks. tilbydes følgende ydelser i sygeplejeklinikken:
|
Relaterede aktiviteter der ikke indgår i ydelsen |
Transport til og fra sygeplejeklinikken
|
Hvem kan modtage ydelsen? |
Det er sygeplejerskerne, der vurderer hvorvidt ydelserne kan modtages i sygeplejeklinikken eller i borgerens eget hjem.
I princippet kan alle visiterede ydelser leveres i sygeplejeklinikken når nedenstående kriterier er opfyldt:
|
Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold eller afløsning |
|
Lovgrundlag |
SEL § 84 |
Indsatsen dækker følgende behov
|
Kommunalbestyrelsen skal tilbyde afløsning eller aflastning til ægtefælle, forældre eller andre nære pårørende, der passer en person med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Kommunen kan tilbyde midlertidigt ophold til personer, der i en periode har et særligt behov for omsorg og pleje.
|
Målgruppe
|
Afløsning Ægtefælle eller samlever som passer en person med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne som er plejekrævende og ikke i stand til at være alene eller kunne kalde efter hjælp. Den pårørende kan tilbydes afløsning i hjemmet så denne kan vedblive med at have overskud til at deltage i den nødvendige pleje og omsorg. Aflastning Borgere, hvis pårørende har brug for aflastning, der ikke kan tilgodeses via afløsning, ophold i daghjem eller på anden vis. Akutstue Borgere med akutte, omskiftelige og komplekse problemstillinger der midlertidigt har behov for lægeordineret behandling, sygeplejefaglig ekspertise samt hyppige observationer, hvor alternativet ville være indlæggelse. Palliative pleje og omsorg Demensafklaringsophold At tilbyde borgere som har en demensdiagnose eller demenslignende adfærd/ symptomer udredning og afklaring af deres funktionsevne, herunder afklaring af evt. behov for fremtidig bolig. |
Visitation |
Tildeling af akutstue – lægen henviser borgeren til akutstue på baggrund af dialog med akutstuens ansvarshavende sygeplejerske. Tildeling af midlertidige ophold rekvireres af visitator i samarbejde med ansvarshavende sygeplejerske. Tildeling af afløsning i hjemmet bevilges af visitationen. |
Indsatsens omfang
|
Afløsning i eget hjem: Kan som hovedregel bevilges på hverdage i tidsrummet kl. 08.00 – 15.00, en gang pr. uge med afløsning i op til 2 timer. Akutstue: Bevilges som hovedregel op til 72 timer. Midlertidigt ophold: Bevilges som hovedregel op til 4 uger. |
Omkostninger for borgeren
|
Ved ophold på en midlertidig plads betales pr. døgn for forplejning og servicepakke. Taksten reguleres af kommunalbestyrelsen 1 gang årligt. Ophold på akutstue bevilget efter SUL er omkostningsfrit. Borgeren betaler selv for transporten til og fra midlertidigt ophold. Afløsning i eget hjem er gratis. |
Hvad indgår ikke i indsatsen. |
Døgnaflastning i eget hjem.
Der er ikke frit valg på leverandør til hverken akut, midlertidige ophold eller afløsning.
|
Kvalitetsmål
|
Ved akutophold opstiller læge og ansvarshavende sygeplejerske mål for opholdet umiddelbart i forbindelse med indflytning.
Ved aflastningsophold opstiller visitator eller sygeplejerske mål for opholdet umiddelbart i forbindelse med indflytning. Dette sker i dialog med personalet og borger/pårørende.
Personale har pligt til at udarbejde skriftlig dokumentation der beskriver borgerens behov og udvikling.
Hvis det efter eller i løbet af det midlertidige ophold vurderes, at borger skal visiteres til plejebolig, og der ikke på dette tidspunkt er en egnet ledig bolig i kommunen, sendes borgeren hjem i egen bolig i ventetiden med den fornødne hjælp fra hjemmeplejen.
Hvis borgeren efter det midlertidige ophold visiteres til en plejebolig og kan tilbydes en ledig bolig straks, er borgeren forpligtet til at tage imod dette tilbud. Afvises den anviste bolig, vil aflastningsopholdet ophøre, og der vil blive etableret den fornødne pleje/praktiske bistand i eget hjem.
Alle afgørelser sker på baggrund af en konkret, individuel vurdering af borgerens nuværende behov og situation.
|
Opfølgning
|
Ydelsen vurderes successivt. På et midlertidigt ophold foretages en løbende afklaring af borgerens fremtidige behov. |
Særlige forhold
|
Borgere, der henvises til midlertidigt ophold skal selv medbringe:
|
Klagemuligheder
|
Klagen skal inden fire uger, efter afgørelse, sendes til Læsø Kommune, Doktorvejen 2, 9940 Læsø. Læsø Kommune vil herefter foretage en revurdering af afgørelsen. Fastholdes afgørelsen, sendes klagen videre til behandling i Ankestyrelsen. |
Kvalitetsstandard for omsorgs- og specialtandpleje |
|
Lovgrundlag |
Visitation til omsorgs- og specialtandpleje sker i henhold til:
|
Ydelsens art |
Tilbud om omsorgs- og specialtandpleje |
Ydelsens formål |
At sikre de svageste borgerne en velfungerende tyggefunktion, som medvirker til bevarelse af trivsel og velvære for den enkelte. |
Ydelsens indhold og omfang |
Skriftlig informations pjece om omsorgstandpleje udleveres til borgeren, og der informeres om egenbetalingen, som er en årlig ydelse.
|
Ydelsen omfatter ikke |
Større krone-brobehandlinger, implantatbehandling og lign. Udgifter til transport til tandklinikken. |
Ydelsens modtagere |
Tilbud om kommunal omsorgs- og specialtandpleje skal gives til borgere, som på grund af nedsat førlighed eller vidtgående fysisk eller psykisk handicap ikke kan benytte det almindelige sygesikringstandpleje tilbud.
|
Bevilling |
Ansøgning om omsorgs- og/eller specialtandpleje sagsbehandles af Læsø Kommunes visitation og foretages som udgangspunkt inden for 6 uger. Udmåling tager altid udgangspunkt i en konkret individuel tandlægefaglig vurdering af borger og dennes behov. Bevilling gives skriftligt. |
Leverandør |
Den kommunale tandpleje i Læsø kommune. |
Kompetencekrav til udførelsen |
Klinikassistenter, tandplejere og tandlæger, der er trænet i behandling af svage borgere og har indsigt i borgernes specielle tilstand og problemer. |
Kommunens kvalitets- og driftsmål |
|
Opfølgning |
Revurdering af behov for omsorgstandpleje sker ved alle efterfølgende revisitationer.
|
Ydelsens pris |
Egenbetaling jævnfør bekendtgørelse om tandpleje § 10, https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=196984 Der kan ansøges ved Læsø Kommune om hjælp til/nedsat egenbetaling. |
Klagemuligheder
|
Man kan som borger/patient (i henhold til LBK nr. 995 af 14/06/2018) klage til Styrelsen for Patientsikkerhed over det faglige niveau. Man kan klage til Læsø Kommune over:
|
Kvalitetsstandard for hjælpemidler |
|
Lovgrundlag |
SEL § 112
|
Indsatsen dækker følgende behov
|
Yde støtte til hjælpemidler til borger med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Det vil sige at kompensere en form for handicap, som begrænser borgeren i dagligdagen.
|
Formål med indsatsen
|
Hjælpemidlet skal kunne afhjælpe følgerne af borgerens nedsatte funktionsevne eller gøre borgerens hverdag lettere - gerne så borgeren bliver mere selvstændig og uafhængig af andre. |
Kriterier for visitering til indsatsen
|
Hjælpemidlet skal i væsentlig grad afhjælpe de varige følger af den nedsatte funktionsevne og være en væsentlig lettelse i den daglige tilværelse i hjemmet eller hvis det er nødvendigt for at borgeren kan udøve et erhverv. |
Indsatsen bevilges af
|
Visitationen.
|
Indgår ikke i bevillingen
|
Borgeren skal selv vedligeholde hjælpemidlet og betale for udgifter til drift og vedligehold som følge af almindelig slitage. Det kan eksempelvis være:
Hvis borgeren har en kørestol, betaler han selv, når han skal have udskiftet dæk og slanger. Har borgeren brug for at få udskiftet dæk eller slanger mere end en gang om året, kan han søge om hjælp til det. |
Omkostninger for borgeren |
Hjælpemidlet er som udgangspunkt gratis. Der kan forekomme egenbetaling, hvis borgeren selv ønsker at vælge produkt og leverandør.
|
Kvalitetsmål for tildeling
|
Ved akut behov udleveres hjælpemidler umiddelbart. Ved øvrige henvendelse om hjælpemiddel gennemføres visitationen indenfor 5 hverdage efter henvendelsen. Hjælpemiddel udleveres senest 5 hverdage efter bevilling.
|
Opfølgning
|
Visitationen foretager individuel opfølgning efter behov. Hjælpemidler skal afleveres tilbage, hvis borgeren ikke længere har brug for dem.
|
Særlige forhold
|
Hvis borgeren kun har brug for et hjælpemiddel i forbindelse med en behandling for eksempel på sygehuset, er det behandlingsstedet (sygehus el. skadestue) som skal sørge for de nødvendige hjælpemidler. Der er mulighed for at ansøge om hjælpemidler i en midlertidig periode, hvis borgeren midlertidigt har et fysisk eller psykisk handicap f.eks. et brækket ben. |
Klagemuligheder
|
Klagen skal inden fire uger, efter afgørelse, sendes til Læsø Kommune, Doktorvejen 2, 9940 Læsø. Læsø Kommune vil herefter foretage en revurdering af afgørelsen. Fastholdes afgørelsen, sendes klagen videre til behandling i Ankestyrelsen. |
Kvalitetsstandard for kropsbårne hjælpemidler |
|
Lovgrundlag |
SEL § 112
|
Indsatsen dækker følgende behov |
At kompensere for borgerens nedsatte funktion. |
Formål med indsatsen
|
At afhjælpe følgerne af borgerens nedsatte funktionsevne eller gøre hans hverdag lettere - gerne så borgeren bliver mere selvstændig og uafhængig af andre.
|
Kriterier for visitering til indsatsen
|
Der skal foreligge lægelig dokumentation.
Kropsbårne hjælpemidler er en fælles betegnelse for hjælpemidler, som bæres på kroppen. Nogle af de typer kropsbårne hjælpemidler, borgeren kan søge støtte til, er:
|
Indsatsen bevilges af
|
Læsø Kommunes hjælpemiddelteam.
|
Omkostninger for borgeren |
Ydelsen er gratis for borgeren. Kommunen yder hjælp til det bedst egnede og billigste hjælpemiddel. Hvis borgeren vælger en dyrere løsning, vil der blive tale om en egenbetaling, som skal afregnes direkte med leverandøren.
|
Kvalitetsmål for tildeling |
Sagsbehandlingsfristen for kropsbårne hjælpemidler er otte uger. |
Opfølgning
|
Individuel opfølgning. |
Særlige forhold
|
For nogle hjælpemidler er der egenbetaling, for eksempel håndsyede sko. |
Klagemuligheder
|
Klagen skal inden fire uger, efter afgørelse, sendes til Læsø Kommune, Doktorvejen 2, 9940 Læsø. Læsø Kommune vil herefter foretage en revurdering af afgørelsen. Fastholdes afgørelsen, sendes klagen videre til behandling i Ankestyrelsen. |
Kvalitetsstandard for forbrugsgoder |
|
Lovgrundlag |
SEL § 113 |
Indsatsen dækker følgende behov
|
Yde hjælp til køb af forbrugsgoder, når betingelserne i § 112, stk. 1 er opfyldt. Det er mulighed for at søge om tilskud til produkter, der kan købes i almindelig handel, hvis borger har et nedsat fysisk eller psykisk handicap.
|
Formål med indsatsen
|
Forbrugsgoder skal kunne afhjælpe følgerne af borgerens nedsatte funktionsevne eller gøre hans hverdag lettere - gerne så borgeren bliver mere selvstændig og uafhængig af andre.
|
Kriterier for visitering til indsatsen
|
Forbrugsgoder skal i væsentlig grad afhjælpe de varige følger af den nedsatte funktionsevne og være en væsentlig lettelse i den daglige tilværelse i hjemmet eller hvis det er nødvendigt for at borgeren kan udøve et erhverv.
|
Indsatsen bevilges af |
Læsø Kommunes hjælpemiddelteam. |
Indgår ikke i bevillingen
|
Der kan ikke søges om tilskud til produkter, der er sædvanligt indbo f.eks.:
|
Omkostninger for borgeren |
Borgeren kan få tilskud til hjælpemidler/forbrugsgoder som koster over 500 kr., hvis borgeren opfylder betingelserne for bevilling af et hjælpemiddel. Tilskuddet er som udgangspunkt 50 procent af prisen på et standardprodukt.
|
Kvalitetsmål for tildeling |
Sagsbehandlingsfristen er 12 uger. |
Opfølgning
|
Ingen opfølgning. |
Særlige forhold
|
Ingen |
Klagemuligheder
|
Klagen skal inden fire uger, efter afgørelse, sendes til Læsø Kommune, Doktorvejen 2, 9940 Læsø. Læsø Kommune vil herefter foretage en revurdering af afgørelsen. Fastholdes afgørelsen, sendes klagen videre til behandling i Ankestyrelsen. |
Kvalitetsstandard for kørsel til læge eller speciallæge |
|
Lovgrundlag |
Kørsel til læge og speciallæge, samt kørselsgodtgørelse. SUL §§ 170 og 173 |
Indsatsen dækker følgende behov
|
Som udgangspunkt skal man selv sørge for transport i forbindelse med behandling hos alment praktiserende læge og speciallæge. I visse tilfælde kan der ydes transport eller godtgørelse til transport, også kaldet befordring/ befordringsgodtgørelse.
|
Formål med indsatsen
|
Sikre nødvendig kørsel til og fra alment praktiserende læge eller nærmeste speciallæge.
|
Kriterier for visitering til indsatsen
|
|
Aktiviteter der kan indgå i indsatsen |
|
Indsatsens omfang
|
|
Omkostninger for borgeren
|
Befordringsgodtgørelser:
|
Kvalitetsmål for tildeling |
Det er visitationen, Læsø Kommune der visiterer til lægekørsel. Bevilling sker efter en individuel konkret vurdering.
|
Opfølgning
|
Opfølgning foretages 1 gang om året. Revisitation efter behov. |
Særlige forhold
|
|
Hvad indgår ikke i ordningen |
|
Klagemuligheder
|
Klagen skal inden fire uger, efter afgørelse, sendes til Læsø Kommune, Doktorvejen 2, 9940 Læsø. Læsø Kommune vil herefter foretage en revurdering af afgørelsen. Fastholdes afgørelsen, sendes klagen videre til behandling i Ankestyrelsen. |
Kvalitetsstandard for flexhandicap kørsel |
|
Lovgrundlag |
Lov om trafikselskaber §11
|
Indsatsen dækker følgende behov
|
Flexhandicap-kørsel til borgere som opfylder kriterierne for ordningen.
Tilbuddet giver borgeren mulighed for individuel handicapkørsel, hvor kommunen dækker dele af omkostningerne. |
Formål med indsatsen
|
Formålet er at ligestille svært syns/ og bevægelseshæmmede i samfundet med borgere uden fysisk handicap, for så vidt angår transportmuligheder med kollektiv trafik. Kørslen er en samkørsels-ordning fra gadedør til gadedør i gadeplan. |
Kriterier for visitering til indsatsen
|
Kriterierne for bevilling af Flexhandicap-kørsel er:
Ovenstående forhold skal være opfyldt for at borgeren kan blive visiteret til Flexhandicap-kørsel. Kravet om et visiteret ganghjælpemiddel kan i de tilfælde, hvor borgeren er så svært bevægelseshæmmet, at det ikke muliggør brug af ganghjælpemiddel, udelades.
Følgende handicaps/sygdomme giver ikke alene adgang til kørselsordningen:
Lang afstand til almindlig kollektiv trafik er ikke begrundelse for optagelse i ordningen.
Borgere der er bevilget et ganghjælpemiddel af andre årsager end et fysisk bevægelseshandicap kan ikke optages i den individuelle handicapkørsel. Dette kan fx være:
|
Aktiviteter der kan indgå i indsatsen
|
Der er ikke begrænsninger i formålet med kørslen. Dvs. at ordningen omfatter kørsel til indkøb, fritidsaktiviteter, familiebesøg, kulturelle arrangementer, kiropraktor, psykolog, fodterapeut og tandlæge m.m. |
Indsatsens omfang
|
Flexhandicap-ordningen giver mulighed for, at borgeren kan blive bevilget max 104 enkeltrejser om året.
Ledsagere:
Medrejsende:
Rejser over regionsgrænser samt landsdækkende rejser: Nordjyllands Trafikselskab tilbyder at arrangere rejser overalt i landet.
For nærmere beskrivelse af mulighederne for disse rejser kontakt Nordjyllands Trafikselskab. |
Omkostninger for borgeren
|
Omkostninger for borgeren kan findes ved Nordjyllands Trafikselskab:
https://www.nordjyllandstrafikselskab.dk/Flextrafik/Flextur
Borgeren kan ved bestilling af kørsel få oplyst prisen for turen. Denne skal afregnes kontant med chaufføren. |
Kvalitetsmål for tildeling
|
Det er visitationen, Læsø Kommune der visiterer til flexhandicap kørsel. Der udfyldes et ansøgningsskema samt laves en funktionsvurdering. |
Opfølgning
|
Der foretages en revurdering en gang om året. |
Særlige forhold
|
Borgere der modtager flexhandicap kørsel skal meddele visitationen, Læsø Kommune om ændringer i helbredstilstand. |
Klagemuligheder
|
Klagen skal inden fire uger, efter afgørelse, sendes til Læsø Kommune, Doktorvejen 2, 9940 Læsø. Læsø Kommune vil herefter foretage en revurdering af afgørelsen. Fastholdes afgørelsen, sendes klagen videre til behandling i Ankestyrelsen. |
Befordring til og fra vaccinationscentre til vaccination mod COVID-19 |
|
Lovgrundlag |
Servicelovens § 117 Kommunalbestyrelsen kan yde tilskud til personer, som på grund af varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne har behov for befordring med individuelle transportmidler. |
Indsats og formål
|
At give borgere med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne mulighed for befordring til og fra vaccinationscentre i forbindelse med COVID-19 vaccine. |
Kriterier for bevilling |
Befordringen ydes til borgere over 65 år med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, der modtager hjælp til både personlig pleje og praktisk hjælp efter Serviceloven § 83, der ikke er i stand til at benytte andre kørselsordninger som eksempelvis Flex-handicap kørsel på grund af funktionsnedsættelse og ikke har pårørende i husstanden, der kan sikre denne transport.
|
Der ydes ikke kørsel
|
Som hovedregel ydes der ikke kørsel:
|
Indsatsens omfang
|
Kørsel til og fra anvist vaccinationscentre i forbindelse med 1. og 2. vaccination mod COVID-19 med:
Indsatsen bevilges én gang (dækker over kørsel ved 1. og 2. vaccine). Der ydes ikke kørsel til ledsager. |
Omkostninger for borgeren
|
Der opkræves ikke egenbetaling. |
Klagemuligheder
|
Det er ikke muligt at klage over afgørelsen. |
Kvalitetsstandard for individuel tidsbegrænset socialpædagogisk støtte |
|
Lovgrundlag |
SEL § 82b Til personer, der har nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller sociale problemer, og personer, der er i risiko for at udvikle funktionsnedsættelse eller sociale problemer, kan kommunalbestyrelsen iværksætte eller give tilskud til tilbud om tidsbegrænset individuel hjælp, omsorg eller støtte samt tidsbegrænset individuel optræning og hjælp til udvikling af færdigheder. Tilbuddet kan gives i op til 6 måneder. Det er en forudsætning, at kommunalbestyrelsen vurderer, at tilbuddet vil kunne forbedre modtagerens aktuelle funktionsniveau eller forebygge, at funktionsnedsættelsen eller de sociale problemer forværres.
|
|
Læsø Kommune tilbyder individuel tidsbegrænset socialpædagogisk støtte efter Lov om Social Service §82b. Dette er er en tidlig forebyggende indsats, som kan bevilges i en afgrænset periode i op til 6 måneder. Kvalitetsstandarden for individuel tidsbegrænset socialpædagogisk støtte beskriver Læsø Kommunes serviceniveau, som udgør rammerne for tildeling af hjælp. Kvalitetsstandarden indeholder formål, lovgrundlag, målgruppe, indhold, omfang, opfølgning og ophør, sagsbehandlingstid og dokumentation til borgeren. Den overordnede målgruppe for individuel tidsbegrænset socialpædagogisk støtte er borgere fra det fyldte 18. år, der har nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller sociale problemer, og borgere, der er i risiko for at udvikle funktionsnedsættelse eller sociale problemer.
I støtten arbejdes der ud fra en ressourceorienteret og recovery orienteret tilgang, hvilket betyder, at borgeren med det samme aktiveres, involveres og gives ansvar, med henblik på at udvikle kompetencer til at mestre sin egen hverdag. Dette indebærer, at medarbejderne fokuserer på borgerens ressourcer, og udnytter og udvikler disse bedst muligt i hverdagen. Målet er, at borgeren lærer at kompensere for det, vedkommende ikke kan, og bliver så selvhjulpen som muligt. Støtten skal også medvirke til at forebygge mere indgribende tiltag, herunder sikre, at borgeren benytter øens øvrige tilbud. Støtten foregår altid i samarbejde med borgeren. Gennem støtten opbygger borgeren en række færdigheder, som skal hjælpe med at skabe struktur i hverdagen. Støtten kan bestå af hjælp, rådgivning, støtte og omsorg. Støtten er som udgangspunkt individuel støtte, men kan i enkelte tilfælde ydes i grupper, hvis det er relevant. Støtten er helhedsorienteret og under støtten vil der løbende være fokus på om, borgeren har behov for andre indsatser. |
Ansøgning og visitation |
Borgere, som ønsker at søge om individuel tidsbegrænset socialpædagogisk støtte efter Lov om Social Service § 82b skal henvende sig til Socialafdelingen i Læsø Kommune. Henvisning til socialpædagogisk støtte sker på baggrund af en samtale med borgeren, hvor borgerens individuelle behov og ressourcer bliver vurderet i samarbejde mellem visitator og borger. På baggrund af samtalen udarbejdes en skriftlig aftale mellem borger og kommune om indholdet i støtten, som også udgør dokumentation til borgeren. |
Formål med støtten |
Borgeren får et forbedret funktionsniveau eller forebygger en forværring af funktionsniveauet, så borgeren kan leve et så selvstændigt liv som muligt. Borgeren bliver motiveret til at tro på og anvende sine egne ressourcer. |
Målgruppe |
Målgruppen er borgere fra det fyldte 18. år, der har nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller sociale problemer samt borgere, der er i risiko for at udvikle funktionsnedsættelse eller sociale problemer. Tilbuddet er målrettet borgere, hvor det vurderes, at den individuelle tidsbegrænsede støtte vil kunne forbedre deres aktuelle funktionsniveau eller forebygge, at deres funktionsnedsættelse eller sociale problemer forværres. Indsatsen er derfor tiltænkt borgere med lettere funktionsnedsættelser, som efterfølgende selv forventes at kunne klare de opgaver, de har fået hjælp til. |
Indhold |
Den individuelle tidsbegrænsede socialpædagogisk støtte har et rehabiliterende sigte, hvor der er fokus på, at borgeren bliver mere selvhjulpen. Der igennem vil borgeren opnå større selvstændighed og livskvalitet. Selve støtten består af hjælp, rådgivning, støtte og omsorg. En væsentlig del af støtten foregår som samtale med borgeren. Der arbejdes ressourceorienteret og recovery orienteret med udgangspunkt i, hvad der er vigtigst for borgeren. Gennem samtalen får borgeren selvforståelse og bliver i stand til at vurdere, hvor vedkommende har behov for støtte og hvor det er, vedkommende godt selv kan. Støtten skal medvirke til, at borgeren opnår en række færdigheder inden for forskellige temaer, som skal hjælpe med at udvikle struktur i hverdagen, f.eks. deltage i aktiviteter, handle ind og håndtere økonomi mv. I starten af forløbet opstiller borgeren og vejlederen i samarbejde nogle konkrete mål. Disse mål former, hvad indholdet af indsatsen skal være. Der vil blive arbejdet med målene gennem hele forløbet. Målene kan ændres undervejs, hvis det er nødvendigt. |
Omfang |
Der kan bevilges tidsbegrænset individuel socialpædagogisk støtte i op til 6 måneder. |
Opfølgning og ophør |
Støtten ophører efter 6 måneder. Støtten kan ophøre inden 6 måneder, hvis det vurderes, at borgeren har behov for socialpædagogisk støtte efter § 85 eller af anden grund ikke har behov for støtten længere. Støtten ophører også inden 6 måneder, hvis borgeren ikke ønsker at modtage støtten længere. Såfremt støtten efter Servicelovens § 82b, undervejs vurderes ikke at kunne yde tilstrækkelig støtte til borgeren, eller hvis borgeren søger om socialpædagogisk støtte jævnfør Servicelovens § 85, vil udfører kontakte Visitationen i Læsø Kommune for at drøfte støtteniveau samt formål og mål med indsatsen. Herefter vil sagsbehandler træffe afgørelse i sagen. Hvis borgeren er i et §82b forløb vil udfører efter ca. 4 måneder inddrage sagsbehandler for at få afdækket om borgerens funktionsnedsættelse er betydelig, og/eller om borgeren har særlige sociale problemstillinger, hvor der er brug for socialpædagogisk støtte efter Servicelovens § 85. |
Sagsbehand-lingstid |
Sagsbehandlingstiden er op til 4 uger.
|
Kvalitetstandard for socialpædagogisk støtte |
|
Lovgrundlag |
SEL § 85 Kommunalbestyrelsen skal tilbyde hjælp, omsorg eller støtte, samt oplæring og hjælp til udvikling af færdigheder til personer, der har behov herfor på grund af betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer. |
|
Læsø Kommune bevilger socialpædagogisk støtte efter Lov om Social Service § 85. Kvalitetsstandarden for socialpædagogisk støtte beskriver Læsø Kommunes serviceniveau på området. Det er hensigten, at kvalitetsstandarden skal give borgere og pårørende i Læsø Kommune et overblik over serviceniveauet for socialpædagogisk støtte til borgere med betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne og/eller sociale problemer. Kvalitetsstandarden beskriver formål, lovgrundlag, målgruppe, ydelsens indhold, ydelsens omfang, sagsbehandlingstid, information og dokumentation til borgeren. Der arbejdes ud fra en ressourceorienteret og rehabiliterende tilgang, hvilket betyder, at borgeren med det samme aktiveres, involveres og gives ansvar, med henblik på at udvikle kompetencer til at mestre sin egen hverdag. Dette indebærer, at medarbejderne fokuserer på borgerens ressourcer, og udnytter og udvikler disse bedst muligt i hverdagen. Målet er, at borgeren lærer at kompensere for det, vedkommende ikke kan, og at blive så selvhjulpne som muligt. Den socialpædagogiske indsats skal også medvirke til at forebygge mere indgribende tiltag, herunder sikre, at borgeren benytter samfundets øvrige tilbud.
Borgeren vil gennem støtten derfor blive mere selvhjulpne og opnå større selvstændighed og livskvalitet. Støtten foregår altid i samarbejde med borgeren. Gennem støtten opbygger borgeren en række færdigheder. En vigtig del af den pædagogiske støtte er, at borgeren lærer at iagttage sig selv, og derigennem danner nye tankemønstre. Støtten kan bestå af hjælp, rådgivning, støtte og omsorg, og kan ydes som en del af en samlet indsats om bl.a. rådgivning, støtte, pleje, behandling, træning eller ledsagelse, eller som selvstændig indsats. Socialpædagogisk støtte er en midlertidig ydelse og Læsø Kommune foretager løbende opfølgning af indsatsen og indsatsmål.
Ved bevilling af § 85 og under bevillingsperioden skal der løbende tages højde for eventuelle andre indsatser, som den enkelte borger har eller kan have behov for, med henblik på at forebygge over/underkompensation. Hvis det vurderes, at borgeren ikke har de fornødne ressourcer i forhold til § 85 – herunder, at borgeren ikke kan være aktivt deltagende i forhold til § 85 støtten - skal der efter retssikkerhedsloven altid foretages en samlet vurdering af, hvilken støtte der så i stedet kan tildeles efter anden lovgivning. Støttens omfang bevilges i form af forskellige ydelsespakker. Forud for en bevilling skal der altid foretages en faglig vurdering af borgernes funktionsniveau samt hvilken pakke borgeren skal tilbydes. Denne vurdering tager desuden udgangspunkt i borgerens ønsker og behov. |
Ansøgning og visitation |
Borgere, som ønsker at ansøge om socialpædagogisk støtte, skal henvende sig til Socialafdelingen. Afgørelser om socialpædagogisk støtte træffes af Læsø Kommunes visitator i Socialafdelingen. Sagsbehandleren i Socialafdelingen vil beskrive og vurdere borgerens funktionsevne, og vil spørge ind til borgerens evne til at udføre forskellige aktiviteter af betydning for dagligdagen. Denne funktionsvurdering er en vigtig del af den udredning, som sagsbehandleren skal foretage for at kunne behandle ansøgningen om socialpædagogisk støtte. Sagsbehandleren vil altid foretage en konkret og individuel helhedsvurdering, inden der træffes afgørelse om, hvorvidt borgeren er berettiget til tilbud og i hvilket omfang. Som udgangspunkt medvirker borgeren ved behandlingen af sin sag. |
Formål |
Borgeren udvikler eller bevarer sin funktionsevne, så borgeren kan leve et så selvstændigt liv som muligt. Borgeren bliver motiveret til at tro på og anvende sine egne ressourcer. Støtten understøtter borgerens muligheder for at udvikle sin funktionsevne, eller støtten kompenserer for nedsat funktionsevne. |
Målgruppe |
Læsø Kommune foretager altid en individuel, konkret vurdering af, om borgeren er omfattet af målgruppen. Den overordnede målgruppe er borgere fra det fyldte 18. år, som har en betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer. Målgruppen omfatter ikke borgere, hvis behov udelukkende kan tilgodeses via hjælp i henhold til serviceloven § 83, § 97, eller som udelukkende har behov for en beskæftigelsesrettet indsats. For borgere over 65 år har Læsø Kommune skærpet fokus på at undersøge, om deres behov kan dækkes på anden vis. |
VUM score |
Tema vurdering Den primære målgruppe er som udgangspunkt borgere med moderate problemer (2), svære problemer (3) eller fuldstændige problemer (4) i et eller flere relevante temaer. |
Samlet vurdering |
Socialpædagogisk støtte er primært rettet borgere med lettere problemer (B), moderate problemer (C) eller svære problemer (D) i den samlede vurdering. Målgruppen vil som udgangspunkt ikke omfatte borgere med ingen problemer (A) i den samlede vurdering. Det skyldes, at disse borgere ikke vurderes til at have betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer. Borgere med fuldstændige problemer (E) vil typisk ligge uden for målgruppen grundet et lavt funktionsniveau, og vil derfor ikke kunne profitere af støtten. |
Indhold |
Støtten har et rehabiliterende sigte, hvor der er fokus på, at borgeren bliver mere selvhjulpen, og derigennem opnår større selvstændighed og livskvalitet. En vigtig del af støtten er, at borgeren lærer at iagttage sig selv, med henblik på at danne nye tankemønstre. Denne læring sker igennem samtaler, hvor der er fokus på motivation og udvikling. Selve støtten består af hjælp, rådgivning, støtte og omsorg, og kan både ydes som en del af en samlet indsats, og som en selvstændig indsats. Socialpædagogisk støtte skal medvirke til, at borgeren opnår en række færdigheder inden for syv forskellige temaer. Mobilitet kan være gennemgående i de syv temaer. Derudover skal det bemærkes, at støtte til strukturering og/eller planlægning af hverdagen kan indgå som en del af støtten, og dermed er det ikke et selvstændig tema. Borgeren kan få støtte til at udvikle eller bevare færdigheder i planlægning af egen økonomi og forståelse af offentlige breve/kommunikation. Ydelsen kan også leveres som praktisk støtte ved kontakt til myndigheder i forbindelse med flytning, eller som støtte og træning i at komme ud af døren og bruge offentlige transportmidler til pengeinstitut og offentlige myndigheder. Samtaler med borgeren skal bidrage til at motivere borgeren til at gøre brug af eget netværk. |
Hvad er ikke indeholdt i ydelsen: |
Ydelsen omfatter ikke administration af borgerens penge (administrationsaftale), medicindosering, praktisk bistand og personlig pleje for hjemmeboende borgere (det skal søges dækket som hjemmehjælp jf. SEL § 83). Ydelsen omfatter desuden ikke støtte til jobrelaterede opgaver såsom praktik og aktivering, samt transport af borgeren (udelukkende ledsagelse). Transport defineres som befordring, hvor formålet udelukkende er at transportere borger fra A til B. Bo-støtte medarbejder er ikke en erstatning for borgerens netværk men motiverer borger til at mobilisere og gøre brug af eget netværk. |
|
Planlægning af egen økonomi og forståelse af offentlige breve/kommunikation (VUM temaer: Samfundsliv, kommunikation og mobilitet) Borgeren opnår færdigheder i:
Samfundsliv og mobilitet: Borgeren kan få støtte til at deltage i aktiviteter i deres fritidsliv. En del af ydelsen kan være støtte og træning i at komme ud af døren og bruge offentlige transportmidler o. lign. Borgeren opnår motivation til:
Støtte og træning i at fastholde netværk (VUM temaer: Socialt liv, kommunikation og mobilitet) Borgeren kan få støtte og træning i at fastholde netværk. En del af ydelsen kan også være støtte og træning i at komme ud af døren og bruge offentlige transportmidler o. lign. Borgeren opnår færdigheder i:
Borgeren motiveres til:
Støtte og træning i at opretholde/modtage behandlingstilbud (VUM temaer: Sundhed og mobilitet) Borgeren kan få støtte og træning i at opretholde eller modtage behandlingstilbud. En del af ydelsen kan være støtte og træning i at komme ud af døren og bruge offentlige transportmidler. Vejleder kan også deltage i møder med behandlingstilbud for at kompensere for borgerens kognitive begrænsninger. Borgeren opnår færdigheder i:
Borgeren opnår motivation til:
Støtte og træning i oprydning, rengøring og tøjvask (VUM temaer: Praktiske opgaver i hjemmet og mobilitet) Borgeren kan modtage støtte og træning i oprydning, rengøring og tøjvask. Støtten kan også ydes i forbindelse med ind – og udflytning. Borgeren opnår færdigheder i:
Støtte og træning i indkøb og madlavning (VUM temaer: Praktiske opgaver i hjemmet og mobilitet) Borgeren kan modtage støtte og træning i indkøb og madlavning. En del af ydelsen kan også være støtte og træning i at komme ud af døren og bruge offentlige transportmidler o. lign. Borgeren opnår færdigheder i:
Støtte og træning i at varetage personlig hygiejne (VUM temaer: Egenomsorg og mobilitet) Borgeren kan modtage støtte og træning i at varetage personlig hygiejne. Borgeren opnår færdigheder i:
|
Omfang |
Omfanget beregnes altid ud fra en individuel faglig vurdering med udgangspunkt i Voksenudredningsmetodisk tilgang. I forhold til vurdering af omfang tages altid højde for borgerens støttebehov, ønsker samt motivation for at modtage støtte. Borgeren vil blive visiteret til en ydelsespakke, som bevilges i en tidsbegrænset periode. Første opfølgning vil ske efter senest 6 mdr. for at sikre, at borgeren modtager den rette støtte samt vurdere om, borgeren fortsat skal modtage støtte. Afhængigt af borgerens behov kan støtten reguleres gradvist op eller ned fra pakke til pakke.
Støttens omfang er udmålt i timer baseret på ATA (ansigt til ansigt). Støttens omfang bevilges i form af 7 ydelsespakker:
Pakke 1 Vejledning (op til 1 time ugentlig) Borgere, der modtager vejledning, har brug for en indsats, der har fokus på opfølgning og vedligeholdelse af færdigheder. Indsatser:
Pakke 2 Vejledning – let støtte (1-2 timer ugentlig) Borgere, der modtager let støtte, har brug for en støttende og konkret indsats, som har fokus på udvikling af færdigheder. Indholdet i støtten skal tilrettelægges ud fra en individuel faglig vurdering, hvor der især tages hensyn til, hvor meget tid, der skal bruges på ydelserne. Det er derfor ikke selve antallet af ydelser, som er afgørende for, hvilken pakke, der bevilges.
Indsatser:
Pakke 3 Vejledning – moderat støtte (3-4 timer ugentlig) Borgere, der modtager moderat støtte, har brug for en indsats, der er støttende og konkret, som har fokus på udvikling af færdigheder. Indholdet i støtten skal tilrettelægges ud fra en individuel faglig vurdering, hvor der tages især hensyn til, hvor meget tid, der skal bruges på ydelserne. Det er derfor ikke selve antallet af ydelser, som er afgørende for, hvilken pakke, der bevilges.
Indsatser:
Pakke 4 Moderat/omfattende støtte (5-6 timer ugentlig) Borgere, der modtager moderat til omfattende støtte, har brug for en indsats, der er støttende og konkret, som har fokus på at udvikle og bevare færdigheder. Indholdet i støtten skal tilrettelægges ud fra en individuel faglig vurdering, hvor der især tages hensyn til, hvor meget tid, der skal bruges på ydelserne. Det er derfor ikke selve antallet af ydelser, som er afgørende for, hvilken pakke, der bevilges. Indsatser:
Pakke 5 Omfattende støtte (7- 9 timer ugentlig) Borgere, der modtager omfattende støtte, har brug for en indsats, der er støttende og konkret, som har fokus på at udvikle og bevare færdigheder. Indholdet i støtten tilrettelægges ud fra en individuel faglig vurdering, hvor der især tages hensyn til, hvor meget tid, der skal bruges på ydelserne. Det er derfor ikke selve antallet af ydelser, som er afgørende for, hvilken pakke, der bevilges. I særlige tilfælde kan borgere modtage mere end 10 timer ugentlig. Dette gælder borgere, som har så komplekse problemstillinger, at de uden det høje timeantal ville have brug for et botilbud eller botilbudslignende tilbud. Indsatser:
|
Individuel pædagogisk handleplan |
Den pædagogiske medarbejder udarbejder en pædagogisk indsatsplan på baggrund af sagsbehandlerens beskrevne indsatsformål og indsatsmål. I den pædagogiske indsatsplan aftaler den enkelte borger og medarbejder mere konkret, hvordan støtten skal tilrettelægges og udføres ud fra den bevilling borgeren har modtaget. En pædagogisk indsatsplan er derfor mere detaljeret end den sociale handleplan, der som udgangspunkt udarbejdes i dialog med borgeren. Det er som oftest ikke muligt for borgeren at arbejde med mange indsatsmål på én gang, hvorfor medarbejderen sammen med borgeren prioriterer i disse. Planen beskriver derfor også, hvordan de enkelte indsatsmål er prioriteret i det konkrete arbejde. |
Hvem leverer ydelsen |
Ydelsen leveres som udgangspunkt af Læsø Kommunes Støtteteam. |
Opfølgning og ophør |
Efter Lov om Social Service § 148, stk. 2 vil indsatsen løbende blive evalueret og tilpasset efter borgerens behov for at sikre, at støtten fortsat opfylder sit formål. Der følges op på støtten, hvis der sker ændringer i borgerens funktionsniveau eller minimum 1 gang årligt. Som udgangspunkt vil en indsats blive afsluttet, når målet med indsatsen er opnået. En indsats kan også blive afsluttet eller ændret, hvis borgerens behov og ønsker ændrer sig, flytter til anden kommune eller hvis det viser sig, at støtten ikke medfører den ønskede udvikling/bevaring af færdigheder. |
Sagsbehand-lingstid |
Sagsbehandlingen er op til 8 uger. |
Dokumentation til borgeren |
Det udfyldte visitation skema samt afgørelse med klagevejledning udgør dokumentationen til borgeren. |
Ledsagelse til ikke-selvvalgte aktiviteter |
|
Lovgrundlag |
SEL § 85 |
Hvilke behov skal ydelsen dække? |
Behov for ledsagelse til nødvendige ikke-selvvalgte aktiviteter, hvor borgeren ikke kan færdes alene på grund af betydeligt og varigt nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne.
|
Hvad er formålet med ydelsen? |
At give borgeren mulighed for at deltage i / komme til nødvendige ikke-selvvalgte aktiviteter. Bevillingen er et supplement til ledsageordning jf. Serviceloven § 97. |
Modtagere af ydelsen |
Borgere, der er bevilget ledsageordning jf. Serviceloven § 97
|
Borgere uden for målgruppen |
Borgere, der ikke er bevilget ledsageordning jf. Servicelovens § 97. Borgere, der bor i botilbud, da ledsagelse til ikke-selvvalgte aktiviteter er indeholdt i botilbuddet.
|
Visitation |
Visitationsenheden i Socialafdelingen, Læsø Kommune |
Hvad kan indgå i ydelsen? |
Ledsagelse til ikke-selvvalgte aktiviteter som typisk kan være fysioterapi eller lignende. Ledsagelse omfatter selve ledsagelsen og opgaver, der har naturlig tilknytning til ledsagelsen. |
Hvad indgår ikke i ydelsen? |
Socialpædagogisk støtte til at forstå og formidle f.eks. helbredsmæssige oplysninger. Ledsagelse til ikke-tilskudsberettigede ydelser som fodterapi, optiker m.m. |
Ydelsens omfang |
Ud fra en konkret og individuel vurdering bevilges borgeren ledsagelse til sine nødvendige ikke-selvvalgte aktiviteter. Der ydes ledsagelse til nærmeste læge/behandler. |
Kvalitetsmål |
Afgørelse træffes inden for 1 måned. |
Opfølgning |
Kommunen foretager løbende vurdering af den bevilgede hjælp. |
Klageadgang |
Klage skal ske til Visitationsenheden i Socialafdelingen Læsø Kommune, inden for 4 uger efter den dato, hvor borgeren har modtaget afgørelsen. På baggrund af klagen revurderes tidligere afgørelse. Ved revurderingen undersøges, om der er grundlag for at give helt eller delvist medhold i klagen. Såfremt borgeren ikke gives medhold, videresendes klagen til Ankestyrelsen. |
Ledsagelse til selvvalgte aktiviteter |
|
Lovgrundlag |
SEL § 97 |
Hvilke behov skal ydelsen dække? |
Behov i forbindelse med ledsagelse til borger, der ikke kan færdes alene på grund af betydeligt og varigt nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne. |
Hvad er formålet med ydelsen? |
At give borger med betydeligt og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne muligheder for at deltage i selvvalgte udadrettede aktiviteter med henblik på at understøtte borgerens selvstændighed, valgfrihed og ansvar for egen tilværelse. |
Modtagere af ydelsen |
Kendetegnende for borger, der visiteres til ledsagerordning er, at de opfylder alle følgende kriterier:
|
Borgere uden for målgruppen |
Ledsagerordningen kan ikke visiteres til:
Borger, der modtager hjælp efter § 96 (borgerstyret personlig assistance) og § 98 (kontaktperson til døvblinde). |
Visitation |
Visitationsenheden i Socialafdelingen, Læsø Kommune |
Hvad kan indgå i ydelsen? |
Ledsageordningen omfatter selve ledsagelsen og opgaver, der har naturlig tilknytning til ledsagelsen eksempelvis:
at være "øjne og ører", hvis borgeren har syns- eller hørehandicap. |
Hvad indgår ikke i ydelsen? |
Ledsageordningen omfatter bl.a. ikke
Der kan som udgangspunkt ikke ske ansættelse af personer med meget nær tilknytning til den, der er berettiget til ledsagelse. 15 timers ledsagelse pr. måned fordelt på alle ugens dage. Hvis borgeren i forvejen modtager ledsagelse i en form, der svarer til ledsagelse efter §97, f.eks. som en integreret del af servicetilbud i eget hjem eller i et botilbud, modregnes disse timer i ledsageordningen.
|
Ydelsens omfang |
Timer kan ikke bruges på forskud. Det er muligt én gang årligt - ved fremvisning af kvitteringer/bilag - at få dækket ledsagerens udgifter til aktiviteter. Borger, der er tildelt ordningen, kan inden for en periode på 6 måneder spare timer sammen. Der kan dermed være op til 90 timer til rådighed inden for en enkelt måned. Timer, der er opsparet, men ikke forbrugt, bortfalder efter 6 måneder. |
Kvalitetsmål |
Afgørelse om bevilling til ledsageordningen træffes inden for 2 måneder. |
Opfølgning |
Ved ændringer i borgerens situation skal ordningen revurderes. Klage skal ske til Visitationsenheden i Sundhed og Ældre, Herning Kommune, inden for 4 uger efter den dato, hvor borgeren har modtaget afgørelsen. |
Klageadgang |
Klage skal ske til Visitationsenheden i Socialafdelingen Læsø Kommune, inden for 4 uger efter den dato, hvor borgeren har modtaget afgørelsen. På baggrund af klagen revurderes tidligere afgørelse. Ved revurderingen undersøges, om der er grundlag for at give helt eller delvist medhold i klagen. Såfremt borgeren ikke gives medhold, videresendes klagen til Ankestyrelsen. |
Kvalitetsstandard for aktivitets- og samværstilbud |
|
Lovgrundlag |
SEL § 104 ”Kommunalbestyrelsen skal tilbyde aktivitets- og samværstilbud til personer med betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller med særlige sociale problemer til opretholdelse eller forbedring af personlige færdigheder eller af livsvilkårene.” |
Formål |
Formålet med et aktivitets- og samværstilbud er:
|
Indhold |
Udgangspunktet er altid, at borger er fuldtid i aktivitets- og samværstilbuddet, således at tilbuddet gives tirsdag, torsdag, lørdag og søndag eftermiddag, samt fredag aften til fællesspisning. Aktivitets- og samværstilbud skal, gennem meningsfulde aktiviteter og socialt samvær, motivere og opfordre borgeren til inklusion i fællesskaber. Tilbuddet skal give borgeren mulighed for at skabe relationer til ligestillede borgere og oplever tryghed i en genkendelig og forudsigelig hverdag. Gennem aktivitet og samvær støttes og motiveres borgeren i udvikling af identitet og sociale færdigheder. Tilbuddet skal ligeledes understøtte borgeren i at opleve aktiviteterne, som en del af det daglige liv og yde støtte og vejledning med sundhedsfremmende og forebyggende aktiviteter. |
Målgruppe |
Målgruppen for aktivitets- og samværstilbud er borgere fra 18 år. Der er tale om borgere, som:
Ved gentagne afbud eller hel udeblivelse fra borgerens side, vil sagsbehandleren altid gå i dialog med borgeren og Hyggekrogen for at afdække årsagen hertil, og det vil blive vurderet om tilbuddet skal fortsætte. |
Sagsbehandlingstid |
Op til 6 uger fra ansøgningstidspunkt til afgørelse. |
Målgruppevurdering |
Ved ønske om ansøgning om socialpædagogisk støtte kontaktes Socialafdelingen. På baggrund af borgerens ansøgning foretager visitator en funktionsvurdering som klarlægger, om borgeren er omfattet af målgruppen. Målene vil fremgå af en § 141-handleplan, såfremt borgeren ønsker denne udarbejdet. Alternativt vil borgerens mål fremgå af afgørelsen om støtten samt af bevilling til Hyggekrogen. Aktivitets- og samværstilbud iværksættes hurtigst muligt efter visitation til tilbuddet. |
Levering af indsats |
Læsø Kommune kan tilbyde aktivitets- og samværstilbud på handicapområde og har følgende tilbud: Aktivitets- og samværstilbud Hyggekrogen |
Tilsyn |
Leverandøren skal arbejde tæt sammen med myndighedsafdelingen og giver tilbagemeldinger ved problemer med at levere den bestilte indsats, eller ved behov for ændringer i indsatsen. Myndighedsafdelingen fører løbende tilsyn med indsatsen. Det er et krav, at leverandøren dokumenterer sin indsats. |
Opfølgning |
Som udgangspunkt følger Læsø Kommune op på aktivitets- og samværstilbud mindst 1 gang årligt, i forhold til om indsats, indsatsformål og indsatsmål fortsat er relevant. |
Kvalitetsstandard Støtte- og kontaktpersonordningen |
|
Lovgrundlag |
SEL § 99 ”Kommunen sørger for tilbud om en støtte- og kontaktperson til personer med sindslidelser, til personer med et stof- eller alkoholmisbrug og til personer med særlige sociale problemer, som ikke har eller ikke kan opholde sig i egen bolig. ” |
Formål |
Formålet med ydelsen er at opnå kontakt ved en opsøgende indsats, som styrker borgerens mulighed for at opnå og bevare kontakt til omverdenen ud fra egne ønsker og behov og dermed gøre ham eller hende i stand til at benytte samfundets muligheder og allerede etablerede tilbud. Når der er skabt en stabil kontakt, vil det være muligt at visitere borgeren videre til socialpædagogisk støtte (jf. Servicelovens §85) eller anden indsats. |
Indhold |
Opgaven for støtte- og kontaktpersonordningerne er, ved opsøgende arbejde, at opbygge og skabe kontakt til de mest socialt udsatte og isolerede sindslidende, misbrugere og evt. hjemløse, som ikke selv magter at kontakte de etablerede tilbud. Støtte-kontaktpersonen forsøger at oprette kontakt til borgeren ved en opsøgende indsats, der hvor borgeren opholder sig. Det kan være på bopælen eller på offentlige steder på øen. Når kontakten er etableret, vurderes behovet for en eventuel yderligere social indsats, ud fra en konkret og individuel vurdering af borgerens behov. Når der er skabt kontakt og tillid, vil støtte- og kontaktpersonens funktion i det videre arbejde være at bygge bro til omverdenen, f.eks. kommune, psykiatri, sundhedsvæsen etc. Der kan ikke fastsættes tidsmæssige rammer for, hvor lang tid det tager at etablere en kontakt, og hvornår støtte- og kontaktforholdet kan afsluttes. Borgeren kan afslå at tage imod et tilbud om hjælp fra en støtte- og kontaktperson. |
Målgruppe |
Støttekontaktpersonordning efter Servicelovens § 99 tilbydes socialt udsatte og isolerede borgere, som har et udækket socialt behov og lever isoleret. Det kan typisk være borgere med misbrug og/eller sindslidelse. Ydelsen gælder voksne over 18 år. Målgruppen for ordningen er således de mest socialt udsatte og isolerede sindslidende, stof- og alkoholmisbrugere samt evt. hjemløse, som almindeligvis ikke gør brug af, eller ikke kan gøre brug af de allerede eksisterende tilbud. For så vidt angår sindslidende er målgruppen ikke snævert afgrænset til personer med egentlige psykiatriske diagnoser. Der er tale om en målgruppe, som ikke nødvendigvis tidligere har haft kontakt med de sociale myndigheder på forhånd. Der er således ikke tale om en visiteret ordning. En støtte-kontaktpersonordning er et supplement til og ikke en erstatning for et andet tilbud. |
Tilrettelæggelse af ordningen |
Kommunen har ansvaret for at tilrettelægge ordningen. Organisationsmæssigt er støtte- og kontaktpersonordningen en del af aktivitets- og støttecenter Hyggekrogen, hvor medarbejdergruppen varetager § 99 opgaverne. Den opsøgende kontakt fra støtte- og kontaktpersonen kan variere meget, fra én gang om måneden til flere gange om ugen afhængig af den kontakt, det er muligt at skabe til den enkelte. Støtten kan justeres op og ned efter behov, og støtten kan være tilbagevendende i kortere eller længere perioder. Det vurderes løbende om borgeren i stedet kan modtage et visiteret og formaliseret tilbud. Der fastsættes som udgangspunkt ikke en tidsmæssig ramme for, hvor lang tid borgeren kan modtage støtte fra støtte- og kontaktpersonerne, dog foretages en revurdering efter 3 måneder. Der foretages altid en konkret og individuel vurdering. |
Støtte- kontaktpersonens kvalifikationer |
Støtte- og kontaktpersonen skal være i stand til at skabe tillid, have respekt for den enkelte borgers særlige personlighed, skal evne selv at være både personlig og professionel i relationen til borgeren, samt evne at indgå i en fortsat dialog med borgeren i centrum. Hertil kommer vigtigheden af at kunne støtte borgeren i at realisere sine mål. Ud over en faglig relevant baggrund bør støtte- og kontaktpersonen være i besiddelse af rummelighed og modenhed, samt parathed til at handle i forskellige og til tider vanskelige situationer. De personlige kompetencer er afgørende for at skabe kontakt med mennesker, som har alvorlige problemer i kontakten med andre.
|
Kontakt |
Alle kan henvende sig til kommunen og gøre opmærksom på, at en person har brug for hjælp. Henvendelsen kan være anonym. Henvisning kan ske personligt, på mail eller telefon. Henvendelse rettes til: Støttecenter Hyggekrogen Doktorvejen 2 9940 Læsø Daglig leder: Else Andersen Tlf. 20 41 27 31 Mail: ehan@laesoe.dk |
Bilag 1 - Produkter og artikler, sygepleje
Artikler til brug i forbindelse med sårpleje
Artikel |
Leveres af Læsø Kommune i forbindelse med leverede ydelser |
Leveres/betales af borger |
Anden leverandør |
Sårplejeprodukter og tilbehør fra sortimentslisten til borgere med bopæl i Læsø Kommune. |
X |
|
|
Sårplejeprodukter og tilbehør fra sortimentsliste til turister/gæster. |
|
|
Alle produkter og remedier medbringes fra hjemkommune |
Receptpligtige produkter til behandling af såret |
|
X |
|
Skåle og kander til brug ved soignering af sår og omgivelser |
|
X |
|
Sårplejeprodukter hvor borger selv klarer forbindingsskift med tilknytning af primærsygeplejerske |
X |
|
|
Sårplejeprodukter hvor borger selv klarer forbindingsskift uden tilknytning af primærsygeplejerske |
|
X |
|
Remedier som anvendes i behandlingsforløb der igangsættes i sekundærsektor og speciallæger |
|
|
Betales af Regionen, jf. Sundhedsaftalen og casekatalog |
Artikler til personlig pleje og sygepleje
Artikel |
Leveres af Læsø Kommune i forbindelse med leverede ydelser |
Leveres/betales af borger |
Anden leverandør |
Handsker til personale |
X |
|
|
Hudplejemidler |
|
X |
|
Doseringsæsker/dosetter |
|
X |
|
Medicinboks |
X (ved faglig vurdering og efter anvisning fra læge) |
|
|
Engangsvaskeklude |
|
X |
|
Kanyler/sprøjter |
X |
|
|
Artikler til borgere med terminal bevilling, jf. SEL § 119-122 |
X |
|
|
Inkontinenshjælpemidler (afførings- og urininkontinens)
Artikel |
Personlig bevilling via kommunens myndigheds-funktion |
Leveres af Læsø Kommune i forbindelse med leverede ydelser (fra depot) |
Leveres af borger |
Anden leverandør |
Akut blebehov – indtil borgeren kan indkøbe selv |
|
X |
|
|
Inden og under udredning – uden der har været kontakt til sygehuset/læge |
|
|
X |
|
Bleer til borgere med varigt behov, SEL § 112 |
X |
|
|
|
Bleer og katetre til borgere under udredning igangsat på sygehus |
|
|
|
X Sygehusafd. borgeren er tilknyttet. (jf. Sundhedsaftale og casekatalog |
Katetre, poser og diverse tilbehør til borgere med varigt behov |
X |
|
|
|
Akut lægeordineret behov for kateter |
|
X |
|
|
Urinprøveglas |
|
|
X |
Regionsklinik |
Inkontinens underlag |
|
|
X |
|
Stomihjælpemidler ved varigt behov |
X |
|
|
|
Stomi hjælpemidler ved midlertidigt behov |
|
|
|
Sygehuset. Jf. sundhedsaftalen og case-kataloget |
Diabetes hjælpemidler
Artikel
|
Personlig bevilling til borger via myndighedsfunktionen |
Leveres af Læsø Kommune i forbindelse med leverede ydelser (fra depot) |
Artikler og remedier til borgere med behandlingskrævende diabetes |
X |
|
Kanylebøtter hvor hjemmesygeplejens personale er involveret |
|
X |
Akut lægeordineret blodsukkermåling |
|
X |
Kompressionsstrømper – støtteforbinding
Artikel |
Personlig bevilling til borger via myndighedsfunktionen |
Leveres af Læsø Kommune i forbindelse med leverede ydelser (fra depot) |
Dauerbind, kompressionsbind og behandlerstrømper ved lægeordination |
|
X |
Kompressionsstrømper som er lægeordinerede samt diverse hjælpemidler til på- og aftagning |
X |
|
Doff`n donner og handsker som APV hjælpemiddel |
|
X |
Artikler – diverse
Artikel |
Leveres af Læsø Kommune i forbindelse med leverede ydelser (fra depot) |
Leveres af borger |
Tudekop |
|
X |
Puder, dyner mm. til f.eks. lejring |
|
X |
Skoovertræk |
X |
|
Urinkolbe, bækkener |
|
X |