De fleste ved godt, at det ikke er sundt at drikke for meget. Men ved du hvor meget, der er for meget? Sundhedsstyrelsen anbefaler at mænd holder sig under 5 genstande ad gangen, og højest drikker 14 genstande om ugen.

 

 

Test dine alkoholvaner og find ud af, om du skal holde lidt igen. Sundhedsstyrelsen har samlet en række råd, hvis du gerne vil holde lidt igen - og holde lidt længere

Test din viden om alkohol og vind et gavekort til brunch for 4 personer.

Myter om alkohol

Der er mange myter om alkohol, der ikke har hold i virkeligheden. Mange af dem stiller vi aldrig spørgsmålstegn ved. Her kan du se de mest almindelige myter om alkohol – og sandheden om dem.

“Rigtige mænd kan da bære en brandert”

Nej. Hvis man bliver mindre påvirket af alkohol end andre, tyder det på, at man har udviklet tolerance over for alkohol. Det er et tegn på begyndende afhængighed. Samtidig skal du vide, at det er mest skadeligt for kroppen at drikke meget på én gang.

”Det er da sundt med en lille én en gang imellem”

Nej. Alkohol er et kræftfremkaldende stof, der bidrager til mere end 200 sygdomme. En enkelt genstand om dagen kan for nogen nedsætte risikoen for hjertesygdomme, men hvis man blot en enkelt gang om måneden drikker 5 genstande eller mere på en gang, er den positive effekt for hjertet væk. Intet alkoholforbrug er risikofrit og jo mere, man drikker, jo større risiko.

”Man har først er alkoholproblem, hvis man ikke kan passe sit arbejde”

Nej. Selv om man har drukket, kan man sagtens møde op på sit arbejde. Men oftest er man træt, ukoncentreret, irritabel og glemsom – til stor gene for sine kollegaer. Det gælder også for familien, hvor alkohol skaber konflikter og uforudsigelighed. Husk, at alkohol også skader kroppen, selvom de sociale konsekvenser endnu ikke er synlige.

“Det er da helt ok at sige nej til alkohol”

Nej. Omkring halvdelen af danskerne har følt sig nødt til at komme med en begrundelse. Næsten alle synes, at det er ok at sige nej, hvis man skal køre. Men selv graviditet, eller at man ikke kan tåle alkohol, accepteres ikke af alle som en ok undskyldning.

”Det er fint med en brandert i ny og næ, hvis man ellers ikke drikker for meget”

Nej. Det er særligt risikabelt at drikke meget på en gang, og jo højere en promille man får, jo mere skader alkohol kroppen. Det er mindre skadeligt for helbredet at fordele sit forbrug ud over ugen. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at mænd holder sig under 5 genstande ad gangen – og højst drikker 14 genstande om ugen.